UTRECHT - First Squad, The Moment of Truth opent woensdagavond het Holland Animation Film Festival (HAFF) in de bioscoop City in Utrecht. De vorige editie van het jaarlijkse, vijfdaagse filmfestival in Utrecht trok 15.000 bezoekers.

De vorige editie van het jaarlijkse, vijfdaagse filmfestival in Utrecht trok 15.000 bezoekers.

First Squad is een Japans-Russische animatiefilm die al eerder te zien was in Cannes en op andere grote internationale filmfestivals. De openingsfilm is een kruising tussen documentaire en fictie, gebaseerd op het Russische stripverhaal Pioneer Heroes uit de jaren tachtig.

De film van Yoshiharu Ashino, Aljoscha Klimov en Misha Shprits is een van de tien producties die draait in een speciaal programma van Japanse films: Japan Imaginative Power.

Wereldpremière

De nieuwe korte productie Red-end and the Seemingly Symbiotic Society van de Nederlandse filmmakers Robin Noorda en Bethany de Forest beleeft woensdagavond de wereldpremière in Utrecht.

Samen met 46 andere producties dingt deze animatiefilm over mieren eveneens mee naar de Publieksprijs Nederlandse Animatie, die zaterdag wordt uitgereikt tijdens de Kunststripbeurs in de Janskerk.

Andere lange animatiefilms en -documentaires die de komende dagen te zien zijn op de dertiende editie van het HAFF zijn: Room and a Half, Up, Paniek in het dorp, Coraline, Piercing I, Alice, 9, Boy, 5 Centimeters per Second, Immigrants en My Dog Tulip.

Het HAFF bestaat uit verschillende internationale competities, waarvoor in totaal 1300 films zijn aangemeld. Voor de competie Shorts zijn 38 films geslecteerd.

Gevels

In de competitie Opdrachtfilms zijn 89 producties te zien, waaronder een groot aantal commercials en videoclips. En dan is er nog de competitie Studentenfilms uit Nederland en België.

Animatie is niet alleen in duistere bioscoopzalen te zien. Op de gevel van het Utrechtse stadhuis is elke avond de bijzondere projectie Handelingen van Maarten Isaäk te zien.

Handelingen toont een Hollands dorpje, een kanaal, akkers, weilanden, rotondes en hangjongeren. In dit Hollandse plaatje verloopt alles rustig, totdat er brandjes uitbreken, mensen beginnen te schreeuwen en er paniek ontstaat.

Het HAFF vindt tot en met zondag 8 november plaats in Filmtheater 't Hoogt, City/Movies en Theater Kikker.