De Finse droogkloot Aki Kaurismäki levert met regelmaat films af waarin sloebers maar net vrede hebben met hun saaie bestaan. Sinds Drifting Clouds breekt gelukkig ook af en toe de zon door de wolken. @@@@

Trilogie

Drifting Clouds (1996) was het eerste deel van Kaurismäki's beoogde Finland-trilogie, The Man Without a Past is het tweede deel. De regisseur neemt er dus zijn tijd voor, al moet daarbij gezegd worden dat The Man Without a Past al ruim een jaar geleden in Cannes werd gepresenteerd. En tussendoor maakte Kaurismäki ook de zwart/witte stomme film Juha.

Heilsoldate

The Man Without a Past, in prachtige kleuren, is weer onmiskenbaar een Kaurismäki-film, en dat is als compliment bedoeld. Uiteraard keren zijn vaste acteurs terug, zoals het lijkbleke lucifermeisje uit The Match Factory Girl, Kati Outinen, dit keer als heilsoldate. Zijn ontfermt zich over M (vaste Kaurismäki-acteur Markku Peltola), de man die sinds een gewelddadige beroving geen geheugen meer heeft, en dus in feite geen verleden- vandaar de titel.

Groot hart

De heilsoldate is maar één van de vele brave burgers die M tegenkomt. De een geeft hem onderdak, al is dat in een container, de ander een bord soep in een café. Een groot hart hebben ze, de Finnen aan de onderkant van het bestaat, al maken ze er weinig woorden aan vuil. Dat is ook een kenmerk van de films van Kaurismäki: vol spaarzame dialogen die gortdroge humor bevatten. Vergelijkingen met de films van Jacques Tati en vooral Alex van Warmerdam worden dan ook regelmatig gemaakt, al gaan ze maar tot zeker hoogte op. Fans van de Fin zullen geen aanbeveling meer nodig hebben; wie echter nooit een film van de regisseur zag kan moeiteloos met deel twee van deze trilogie beginnen.

Het Parool: "een mengeling van melodrama en absurdisme (..) Kaurismäki is de ironie voorbij"
De Volkskrant: "een groots effect bereiken met weinig woorden- de regisseur is er een meester in (..) rijk aan tederheid, compassie, troost en humor"
In 13 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm