Geslaagde Franse animatiefilm vol nostalgische verwijzingen en bizarre visuele vondsten. Oma traint haar zoon tot coureur om hem vervolgens aan gangsters te verliezen. Maar dan hebben ze buiten oma en haar hond gerekend. @@@@

Tati

Les Triplettes de Belleville vormt een mooie aanvulling op het retrospectief van de films van Jacques Tati dat momenteel in diverse filmhuizen te zien is. De fraaie animatiefilm ademt niet alleen eenzelfde sfeer uit, maar verwijst ook een aantal keer naar de komedies van Tati. Er is een affiche te zien van Monsieur Hulot, en een fragment uit Jour de Fête. Voorts is de fietsende hoofdrolspeler dankbaar ontleend aan die klassieke komedie rond een fietsende postbode. En met een keur aan visuele vondsten én dito geluidseffecten toont Chomet zich een goede leerling van Tati.

Zware jongens

Dat wil zeker niet zeggen dat Triplettes alleen maar eerbetoon is, daarvoor is de animatiefilm te origineel. Onder de goede zorgen van een onverwoestbare oma met een klompvoet verandert een kleinzoon van een dik depressief jongetje in een afgetrainde wielrenner. Als de Tour de France aanbreekt is de jongen uiteraard van de partij. Maar dan ontvoeren een groepje zware jongens in een al even zware bergetappe een trio wielrenners, waaronder onze zwijgzame held.

Drieling

Oma en haar hond zetten per waterfiets de achtervolging in wanneer de gangsters hun gijzelaars naar Belville verschepen. Een stad die verdacht veel op New York lijkt, inclusief volvette bewoners- tot aan het vrijheidsbeeld toe. Alleen de drieling waar de film zijn naam aan dankt is graatmager, maar dat kan aan hun dieet van kikkers liggen.

Django Reinhardt

Les Triplettes de Belleville is een heerlijk nostalgische film. Zeker voor een wat ouder publiek dat de vele verwijzingen van Django Reinhardt tot Josephine Baker kan waarderen. Kinderen zullen zich vooral vermaken met de hond, die nog steeds alle treinen nablaft sinds hij als pup een speelgoedtrein over zijn staart kreeg. Triplettes is geen hapklare Disneybrok, eerder een filmavontuur zoals Spirited Away dat eerder dit jaar was. Wie dat pareltje op waarde wist te schatten mag deze delicatesse ook niet missen.

Het Parool: "a-commercieel en volstrekt compromisloos (..) Toch verovert de film het hart van de kijker"
In 6 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm