Vier jaar geleden werd de eerste appeltaart aangerand in American Pie en tegelijkertijd het tienerhormonenkomedie-genre nieuw leven in geblazen. Twee jaar terug bleek de appeltaart al minder vers te smaken, en met Pie 3: The Wedding komt er nog een mierzoet glazuurlaagje overheen. @@

Vrijgezellenfeestje

Jim (Jason Biggs) gaat namelijk trouwen met zijn grote liefde Michelle (Alyson Hannigan). En een bruiloft vraagt om een happy end en grote beloftes over eeuwige trouw. Dat klinkt meer naar een romantische komedie dan naar de gebruikelijke tienerlol. Gelukkig levert het huwelijksaanzoek wel een gênant tafereel op. En denken Jims vrienden, de oversexte Stifler (Seann William Scott) voorop, bij het woord 'bruiloft' natuurlijk vooral aan vrijgezellenfeestjes en smakelijke bruidsmeisjes, net als de doorsnee Pie-fans.

Siliconentieten

Die komen deels aan hun trekken met de hilarisch bedoelde voorbereidingen. Het vrijgezellenfeestje resulteert in twee rondborstige strippers met siliconentieten, maar die worden meteen in een stroperige subplot verwerkt rond Jims schoonouders. Dat Jim voor de grote dag moet leren dansen levert een al even moeizaam verhaal op rond een danser uit een homo-bar. Dan is het bekoorlijke bruidsmeisje nog het meest vruchtbare gegeven, aangezien Stifler en softie Finch van rol wisselen in hun pogingen de deerne te bekoren.

Schaamhaar

Veel van de grappen slaan echter dood, omdat ze zo slecht zijn uitgewerkt. In de regie van Jesse Dylan (de zoon van Bob, jawel!) gaan de meeste lollige scènes als een nachtkaars uit. Wanneer Jim zijn schaamhaar afscheert belandt deze via de airco in de bruidstaart- een grap die wel in de trailer werkte, maar in de film zelf veel minder.
Daarbij komt die zoete smaak van family values en liefdesgeluk, die de smaak van de meest vieze grappen weet te overheersen. Ja, zelfs die waarin Stifler zich gedwongen ziet om vergezochte redenen een hondendrol op te eten.
De doelgroep zal er zich weer om benatten, maar nu al grappen uitgeput lijken is het te hopen dat het bij een trilogie blijft, en we niet over twee jaar worden 'verblijd' met American Pie 4: the Baby.

Het Parool: "humor is wisselend van kwaliteit"
In 94 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm