UTRECHT - Het Nederlands Film Festival (NFF) introduceert een filmlabel om Nederlandse filmmakers te ondersteunen.

Onder de noemer Dutch Angle is tijdens het festival in Utrecht werk te zien van onder anderen Nanouk Leopold (Wolfsbergen), Mijke de Jong (Het Zusje van Katia) en Eugenie Jansen (Calimucho). Dat maakte de festivalorganisatie woensdag bekend.

Ook Simone van Dusseldorp, Esther Rots, David Verbeek, David Lammers en Fow Pyng Hu presenteren hun films. Het zijn filmmakers die met hun producties wel veelvuldig doordringen tot internationale festivals, maar die bij het Nederlandse publiek niet echt bekend zijn.

Dvd

Het festival presenteert in samenwerking met de Volkskrant en filmdistributeur A-Film een dvd-box met vijf Dutch Angle-films, waaronder Langer licht van Lammers, Guernsey van Leopold en Kan door huid heen van Rots.

Dutch Angle is een term uit de filmtechniek, waarbij de camera schuin staat en een vervreemdend effect wordt bereikt.

Voelbaar

Het festival gebruikt de term als label voor de lichting 'filmauteurs' die filmt ''met een grote intensiteit, dicht op de huid, waarbij het drama zich niet in beeld afspeelt maar voelbaar wordt tussen de regels door''.

Het label kan volgens het NFF in de toekomst ook worden gebruikt om nieuw werk van Nederlandse auteurfilmers te onderscheiden.

Debatten

Tijdens het festival vinden verscheidene debatten plaats over de verbetering van de (inter)nationale positie van de Nederlandse artistieke film.

Het Nederlands Film Festival wordt gehouden van 23 september tot en met 2 oktober.