BEVERLY HILLS - Nicole Kidman heeft maandag een Golden Globe gekregen voor haar hoofdrol in Moulin Rouge. De film zelf werd tot beste uitgeroepen in de categorie comedy/musical. In de categorie drama werd dat A Beautiful Mind, een rolprent over een schizofrene nobelprijswinnaar.

Kidman zei verrast te zijn. "Ik had nooit verwacht een rol te zullen spelen in een musical, laat staan dat ik er een prijs voor zou winnen." A beautiful mind, van regisseur Ron Howard, kreeg nog drie onderscheidingen. Russel Crowe werd beste acteur in de categorie drama, Jennifer Connelly kreegde prijs voor beste vrouwelijke bijrol en Akiva Goldsman voor het beste script. Beste regisseur was Robert Altman, met de film Gosford Park.

Het is de 59ste keer dat de buitenlandse pers in Hollywood de Golden Globes uitdeelt. De uitreiking wordt gezien als een graadmeter voor de Oscars in maart. Er werden maandag dertien film- en elf televisieprijzen uitgereikt.

Gene Hackman kreeg in de categorie comedy/musical de prijs voor beste acteur voor zijn rol in The Royal Tenenbaums. Sissy Spacek was de beste drama-actrice in de film In the bedroom. De Brit Jim Broadbent ging aan de haal met de Globe voor de beste mannelijke bijrol, die hij speelde in Iris.

De prijs voor beste acteur in een comedyserie op televisie ging naar Charlie Sheen, voor zijn rol in Spin City. Beste actrice in een comedy werd Sarah Jessica Parker, die in het eveneens bekroonde Sex and the City speelt. Beste acteur in de categorie televisiedrama werd Kiefer Sutherland.

Tom Hanks nam de prijs voor beste tv-film of miniserie in ontvangst. Hij werd onderscheiden voor de veelgeprezen serie Band of Brothers, die hij samen met Steven Spielberg produceerde. De 60-jarige Harrison Ford werd geëerd met de 'Cecil B.

DeMille'-prijs, een onderscheiding voor iemands gehele oeuvre. Ford speelde onder meer in Regarding Henry, The mosquito coast, Apocalypse now, vertolkte de rol van avontuurier Indiana Jones en speelde mee in Star Wars.

/NIEUWSMoulin Rouge - Baz Luhrmann