Na het succes van X-Men en Spider-man gingen alle lichten op groen voor stripfilms. Hoe fantasierijk ze ook waren, computers maakten alle effecten mogelijk. Maar dat die onbeperkte mogelijkheden ook dood kunnen slaan bewijst The League of Extraordinary Gentlemen.@@

Romanfiguren

In The League of Extraordinary Gentlemen (afgekort LXG) wordt een gevarieerd legertje legendes gerecruteerd om het Kwaad te bestrijden. Dat gegeven doet al denken aan X-Men, maar aangezien LXG speelt rond zijn de helden negentiende eeuwse romanfiguren. Zoals Kapitien Nemo, uit de boeken van Jules Verne; Tom Sawyer, bekend van zijn avonturen met Huckleberry Finn, opgetekend door Mark Twain; Dorian Gray, de ijdeltuit uit het griezelverhaal van Oscar Wilde; en Dr. Jekyll, met zijn onafscheidelijke alter ego Mr. Hyde. Voorts kent het team nog een vrouwelijke vampier en een Onzichtbare Man. Voorwaar geen voor de hand liggende helden, en het mag dan ook een origineel uitgangspunt genoemd worden.

Quatermain

Het zevental wordt aangevoerd door Allan Quatermain, en die kent zelfs de meest ongeletterde filmliefhebber nog wel, dankzij de avonturenfilms Allan Quatermain and the Lost City of Gold en King Solomon's Mines, uit de tweede helft van de jaren tachtig. Toen werd de avonturier gespeeld door Richard Chamberlain, met een nog onbekende Sharon Stone aan zijn zijde, nu door Sean Connery, wat al een hele verbetering is.

Venetië

Tot zover het goede nieuws, want de veelbelovende opzet van LXG leidt niet tot een meeslepende film. Daarvoor overheersen de effecten te zeer in het verhaal, dat bovendien te vergezocht is en te weinig spannend. In 1899 worden Engeland en Duitsland door een mysterieuze wapenhandelaar tegen elkaar uitgespeeld, om zo een oorlog uit te lokken waar die handelaar rijk van kan worden. Dat aardige uitgangspunt leidt tot een serie aktiescènes waarin ontploffingen hoger worden aangeslagen dan spanning of logica. Elk decor, hoe fraai ook, moet er aan geloven, of dat nu een onderzeeboot is, of Venetië, waar een geheime conferentie met regeringsleiders plaats zal vinden.

Hulk

Dat een metershoge duikboot ongestoord door de kanalen kan varen, en autovrij Venetië het decor van een auto-achtervolging wordt, is nog daar aan toe - wie daarover valt moet bedenken dat het gegeven sowieso tamelijk absurd is. Bezwaarlijker is dat vrijwel elke historische held is afgevlakt tot een hedendaags sjabloon. Dr. Jekyll/Mr. Hyde is een nauwelijks verhulde negentiende-eeuwse variant op de Hulk, terwijl Sean Connery's optreden voortdurend herinnert aan zijn rol als de vader van Indiana Jones- hij heeft zelfs de hoed van zoon Indy geleend.

Samenraapsel

LXG is daardoor net zo'n samenraapsel van films als het team zelf: een mootje Hulk, een scheutje Indiana Jones, wat X-Men erbij, een natuurlijk een dot Matrix in de vorm van een vliegende vampier-vrouw. Het resultaat is echter nog minder dan de som der delen. Bovendien oogt de film door de overdaad aan computer-effecten opvallend vlak en namaak, en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Hoog gegrepen, maar helaas diep gevallen, deze League.

Het Parool: "overdaad aan trucages, actie en destructie"
De Volkskrant: "een mislukking"
In 95 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm