Hollywoods nieuwe patriottisme

In Behind Enemy Lines zijn de Serviërs nog de 'bad guys'. De film werd dan ook voor 11 september opgenomen, al profiteerde hij daarna in de VS dankbaar van de nieuwe patriottistische gevoelens.

In Behind Enemy Lines raakt er namelijk een Amerikaane marinepiloot achter de vijandelijke linies verzeild. En deze Burnett (Owen Wilson, het laatst gesignaleerd als leeghoofdig fotomodel in Zoolander) is een eigengereide vrijbuiter die het regelmatig aan de stok had met zijn meerdere (Gene Hackman op de automatische piloot). Maar ijzervreter Hackman laat natuurlijk niet een van zijn mannen achter bij de ploerterige Serviërs.

Gelukkig zijn deze bad guys kettingrokende schurken die voortdurend mis schieten. Ze hebben Wilson wel neergehaald toen hij op een verkenningsvlucht foto's maakte van een massagraf (waarmee de Amerikanen meteen hun morele gelijk veiligstellen). Maar daarna weten ze hem nauwelijks nog te raken.

Voorbode

Behind Enemy Lines doet denken aan vredesbesprekingen op de Balkan: het duurt lang om alle bekende hindernissen te overwinnen, terwijl iedereen toch al weet waar het uiteindelijk op uitdraait. Maar goed, zo'n jongensboekverhaal kan nog best spannend zijn.

Behind Enemy Lines is de voorbode van een hele trits oorlogsfilms over heldhaftige Amerikaanse missies. Dit jaar volgen nog onder meer Black Hawk Down, We Were Soldiers, Windtalkers en Hart's War. Want ook Hollywood is na 11 september veranderd, dus wen er maar vast aan.

Het Parool

In 49 zalen