Passend slot van de melige avonturen van Jay & Silent Bob

Al zeven jaar gaan ze mee, de vuilbekkende Jay en zijn zwijgzame partner Bob. Ze doken voor het eerst op in Smiths debuut Clerks en stonden hierin voornamelijk buiten de supermarkt waar de film zich afspeelde te roken en klanten lastig te vallen. Inmiddels hebben ze hun eigen strip, Bluntman and Chronic, die het zelfs even tot een animatie-serie schopte.

En ze doken op in vijf films, al belooft Smith plechtig dat Jay and Silent Bob Strike Back hun laatste avontuur is. De regisseur, die tevens de rol van Silent Bob speelt, is inmiddels de dertig gepasseerd en bovendien huisvader. En dus vindt hij zich te oud voor puberale grappen.

Zijn fans is hij echter niet vergeten, want na de bedaagde katholieke satire Dogma trakteert hij ze weer op een spervuur aan melige grappen. Smiths films moesten het altijd al hebben van sterke dialogen, die helaas hopeloos amateuristisch in beeld werden gebracht. J&SBSB vertoont enige verbetering op dat vlak, maar een cameravirtuoos zal Smith nooit worden.

Te grabbel

In Jay and Silent Bob Strike Back komt het immer stonede duo erachter dat er een film over alter ego's Bluntman & Chronic wordt gemaakt. Uiteraard zonder dat de heren daar een cent voor terugkrijgen, zelfs zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven. En dus trekken ze van hun standplaats New Jersey naar Hollywood, waarbij ze onderweg de meest bizarre avonturen beleven met dierenbevrijders en juwelendieven.

Wanneer ze eindelijk in Hollywood zijn, laat onafhankelijk filmmaker Smith geen kans onbenut om te schoppen tegen de grote boze filmwereld. Zijn oude maatjes Ben Affleck en Matt Damon, die al eerder in zijn films waren te zien, komen zichzelf en hun glanzende carrières ook nog even te grabbel gooien.

J&SBSB staat niet alleen bol van de inside-grappen over Hollywood, maar vereist bovendien enige basiskennis van het Jay & Silent Bob-universum. Een geestige proloog vormt weliswaar een handige inleiding in dat universum, maar de film is desondanks vooral voor de trouwe fans bedoeld.

Geen bezwaar, want wie nooit een J&SB-film zag, zal daar nu ook niet aan beginnen. Voor hen zal de combi tieners en platte seksgrappen teveel aan Scary Movie doen denken. Maar voor de trouwe fans is J&SBSB een waardige (want erg melige) afsluiting van zeven jaar stonede pret.

Het ParoolDe Volkskrant

In 14 zalen