Horrorfilm volgens beproefd recept

Neem een snufje Texas Chainsaw Massacre, voeg een handvol The Birds toe, maak het af met een vleugje Duel en voila: uw Jeepers Creepers

Twee Amerikaanse jongeren, broer Darry (Justin Long) en zus Trish (Gina Philips), rijden op het platteland (waar niemand in de omtrek ze in geval van nood te hulp kan schieten) in een oldtimer (notoir onbetrouwbaar, vooral als je snel wilt wegrijden). Niets aan de hand, tot ze bijna van de weg worden gereden door een ploert in een geblindeerd busje. Ook dan is er nog niets aan de hand, tot ze datzelfde busje bij een kerk een pakketje zien lozen dat verdacht veel op een lijk lijkt. Dan zóu er nog niets aan de hand zijn als ze hun nieuwsgierigheid hadden kunnen bedwingen.

Stortkoker

Maar Darry en Trish gaan terug naar de stortkoker, waar het onvermijdelijke gebeurt: Darry valt er zelf in en ontdekt beneden 'a Psycho version of the Sixteenth Chapel'. Wat dat inhoudt moet u zelf gaan bekijken, maar fris is het niet. Wél griezelig, want Salva kent zijn klassiekers. Hij weet hoe hij zijn publiek moet laten schrikken en moet laten gillen: "doe dat nu niet!"

Minder traditioneel is de rolverdeling: zuslief neemt meermalen het voortouw, het bange broertje is degene die zijn hemd uittrekt. Zus heeft sowieso wat meer horrorfilms gezien, want zij mag graag constateren dat "dit dus het moment is waarop het in een horrorfilm fout zou gaan."

De originele combi broer-zus sluit het element 'seks' uit, wat ook weer eens verfrissend werkt. En ook het eind mag allesbehalve traditioneel genoemd worden, maar het is wel in overeenstemming met de naargeestige sfeer van de film. Jammer alleen dat de eerste helft van de film sterker is dan de tweede helft, waarin Salva zijn strakke stijl inruilt voor bombast. Desondanks is Jeepers Creepers vermakelijk eng.

Het ParoolDe Volkskrant

In 40 zalen