Dat Vin Diesel zich te goed voelde voor 2Fast 2Furious is een flinke inschattingsfout van de kale knokker. Want die luchtige sequel was in elk geval stukken vermakelijker dan de clichématige wraakfilm A Man Apart. @@

Werkelijk geen gemeenplaats wordt geschuwd in A Man Apart. Vin Diesel maakt onderdeel uit van een speciale divisie undercover agenten die een Mexicaanse drugslord na zeven jaar hebben weten op te sporen. Bureaucratische regelneven verbieden het gebruik van wapens bij de arrestatie, maar daar trekken Diesel en zijn maten zich uiteraard niets van aan. Met een spectaculaire actie vallen ze het hoofdkwartier van de drugsbaron binnen, waar uiteraard de coke even overvloedig voor het grijpen ligt als de schaars geklede dames. Dan zitten we al op meer dan een handvol clichés, terwijl de film krap een kwartier oud is.

Kaarsen

Even lijkt de big boss te ontsnappen, maar een dappere eenmansaktie van Vin brengt hem alsnog achter de tralies. Voor het zover is zweert hij uiteraard wraak, en dan is het slechts een kwestie van tijd voor Vins vrouw slachtoffer wordt. Bij het feestje dat Vin en zijn maten vanwege hun geslaagde arrestatie houden heeft ze als het ware haar doodshemd al aan- het arme schaap maakt kaarsen, alsof ze zich al voorbereidt op haar onafwendbare lot.

Na haar dood zweert uiteraard Diesel op zijn beurt weer wraak. Zijn enige maat steunt hem, zelfs als het onvermijdelijke moment komt waarop Diesel na een onbesuisde aktie zijn badge moet inleveren. Goed, één cliché wordt gemeden: de maat haalt doorgaans het einde niet. Maar kennelijk dachten de makers dat ze een sequel niet uit moesten sluiten.

Irak

Te midden van de onoverzichtelijke shoot-outs is de film hooguit te verteren als parabel voor de toestand in Irak: met veel aplomb denken de VS daar de orde hertseld te hebben, maar het wegvallen van een sterke man opent vooral perspectieven voor nieuwe machtsbeluste types. Zo ook in drugsparadijs Mexico, waar het arresteren van een drugsbaron slechts een druppel op een gloeiende plaat is. Immers, zoals A Man Apart an het begin stelt: het land grenst aan de grootste drugsconsumerende staat van de wereld, de VS.

Tieten & schieten

Voor die waarheid scoort A Man Apart in het begin een punt. En de Mexicanen spreken voor de verandering ook echt Spaans, wat wel eens anders is in Amerikaanse actiefilms. Maar verder is A Man Apart een teleurstelling voor wie na The Negotiator meer van F. Gary Gray verwachtte. Gelukkig lost de regisseur volgende week die belofte alsnog in, met het geslaagde The Italian Job. A Man Apart is bedoeld voor de door een overdodis r&b-clips verpeste kijker die niet meer wenst van een film dan tieten & schieten.

Het Parool: "het scenario rammelt meer dan gangbaar (..) het is de kijker die daarvoor moet boeten"
In 65 zalen