Seann William Scott en Paul Rudd worden veroordeeld tot 150 uur taakstraf met moeilijke kinderen. Geestige komedie met sterke cast.

Tien jaar geleden is het inmiddels dat Seann William Scott in de eerste American Pie op het toneel verscheen als feestbeest Stiffler.

Die maniakale rol klonk de afgelopen tien jaar door in alles wat Scott deed, van Dukes of Hazzard tot Mr. Woodcock, ondanks uitstapjes naar serieuzer werk als Southland Tales.

Rudd & Judd

Paul Rudd werkte intussen in de luwte aan een imposante carrière als straight men, in komedies als The Forty Year Old Virgin, Knocked Up en Forgetting Sarah Marshall.

Samen met Seth Rogen en Will Ferrell is Rudd een van de vaste castleden uit de stal van producent/regisseur Judd Apatow.

Minotaur

Ook in Role Models blijven de twee komieken dicht bij hun vorige rollen: Scott speelt feestbeest Wheeler, Rudd de mislukte yup Dannie. Samen prijzen ze het energiedrankje Minotaur aan op scholen.

Wheeler heeft geen hogere ambities, maar Danny is niet gelukkig. Als dan ook nog zijn vriendin (Elizabeth Banks) het uitmaakt flipt hij en richt hij met de Minotaur-truck grote schade op een school.

Taakstraf

De twee mogen kiezen: een maand cel of 150 uur taakstraf. Ze kiezen uiteraard voor het laatste en denken er daarmee makkelijk van af te komen. Maar als werkstraf krijgen ze twee kinderen toebedeeld waar geen land mee te bezeilen lijkt.

Wheeler moet de vuilbekkende Ronnie zien te temmen, terwijl Danny de zweverige nerd Augie met beide benen op de grond moet zien te houden.

Roleplayer

Die nerdy Augie wordt gespeeld door Christopher Mintz-Plasse, beter bekend als McLovin uit de Apatow-productie Superbad. Ook hier is hij weer zeer vermakelijk als puber die vlucht in ‘roleplaying’ met Middeleeuws uitgedoste ridders.

Al net zo meesterlijk is de door Jane Lynch gespeelde leidster van het project waar Wheeler en Danny te werk worden gesteld. De ex-junk laat geen gelegenheid voorbij gaan de heren haar coke-verleden onder de neus te wrijven.

Geslaagde grappen

De casting is dan ook de sterkste troef van de film, die in dat opzicht de Apatow-formule volgt: cast geestige acteurs, dan volgen de grappen vanzelf.

Dat werkt ook bij Role Models, waar geslaagde grappen en bizarre situaties elkaar in snel tempo opvolgen. En de film heeft een leuk feelgood-einde zonder in klef sentiment te verzanden.

Role Models

Drie sterren
In 44 zalen