In 1994 zette Dumb and Dumber de sluizen open voor ongebreidelde poep- en pieshumor. Zonder D&D waren er vermoedelijk nooit drie delen American Pie geweest, of drie Scary Movies, en je kan je afvragen of de wereld er dan beter uit had gezien. Eén ding is zeker: zonder de eerste D&D was er nooit een Dumb and Dumberer gekomen. En daarmee was de wereld zeker beter af geweest. @

Volkomen ongeïnspireerde prequel van Dumb and Dumber

Rampzalig

Er is al vaker geprobeerd om een vervolg te maken op een kassucces, zonder de acteurs die deze hit tot een succes maakten. 2Fast 2Furious moest het zonder Vin Diesel stellen, en Charlie's Angels: Full Throttle zonder Bill Murray, om maar twee recente voorbeelden te noemen.

Maar sinds het mislukte vervolg op The Blair Witch Project pakte het resultaat niet zo rampzalig uit als bij Dumb and Dumberer: When Harry met Lloyd, de prequel van Dumb and Dumber. Jim Carrey en Jeff Daniels waren wel wijzer om hieraan mee te doen. Maar ook de Farrelly-broers, de viespeuken achter de eerste orgie van wansmaak, schitteren door afwezigheid.

Voortand

In plaats daarvan krijgen we derderangskomieken Eric Christian Olsen (The Hot Chick) die als Lloyd Christmas tevergeefs Jim Carrey moet doen vergeten, en Derek Richardson als Harry Dunn. Om het nog erger te maken spelen deze twintigers middelbare scholieren, omdat D&D2 een prequel is. We komen te weten hoe Llloyd en Harry elkaar leerden kennen (bij een botsing op weg naar school) en hoe Lloyd de hoek van zijn voortand kwijtraakte (bij diezelfde botsing). Wilden we dat ook weten? Nou nee, want de humor is al net zo nep als de 'gebroken' voortand van Lloyd, die duidelijk zwartgeverfd is.

Bruine smurrie

'Niet voor intellectuelen!' staat als waarschuwing op de poster van D&D2. Is de komedie dan tenminste volgestampt met vunzigheden waarover een puberpubliek een natte broek van het lachen kan krijgen? Ook niet. Harry vergeet een keer een reep chocolade uit zijn broek te halen als hij op de verwarming gaat zitten, en de bruine smurrie die dat oplevert wordt door anderen natuurlijk voor poep aangezien.En dat was het wel zo'n beetje. Zelfs doorgaans komische acteurs als Eugene Levy en Luis Guzman kunnen dit misbaksel niet redden.U twijfelt, want u vond de eerste Dumb & Dumber wel leuk? Huur dan het origineel nogmaals, dan bent u goedkoper én vrolijker uit.

Het Parool: "bagger en baggerer"
De Volkskrant: "in alle opzichten slechter dan de voorganger"
In 20 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm