NEW YORK - Robert Mulligan, de Amerikaanse regisseur van het filmdrama To Kill A Mockingbird (1962), is zaterdag in zijn huis in Lyme in de Amerikaanse staat Connecticut overleden aan hartfalen.

Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, meldden Amerikaanse media zondag. Mulligan werd 83 jaar.

De regisseur begon in de jaren vijftig zijn carrière in New York bij de televisie. Hij regisseerde Paul Newman tijdens een van zijn eerste live-optredens op tv in 1952. Mulligan won in 1960 een Emmy Award voor zijn tv-film The Moon and Sixpence. Zijn eerste film Fear Strikes Out kwam in 1957 uit en vertelt het levensverhaal van de honkbalspeler met psychische problemen, Jimmy Piersall.

Nominatie

Mulligan maakte negentien films, waarvan de bekendste To Kill A Mockingbird is, naar het boek van Harper Lee. De film kreeg drie Oscars, maar de nominatie voor beste film werd niet verzilverd.

In de film speelt acteur Gregory Peck een advocaat die een zwarte verdachte van verkrachting verdedigt. Het Amerikaanse Film Instituut (AFI) heeft het personage van de advocaat Atticus Finch uitgeroepen tot de grootste held van het witte doek aller tijden.