Vicky Cristina Barcelona – Woody Allen

Woody Allen levert de laatste jaren opvallend wisselvallige films af. Met Scarlett Johansson maakte hij eerst een sterke thriller (Match Point), en vervolgens een slappe komedie (Scoop).

Aan het genre lag het niet, want de thriller Cassandra’s Dream was weer zwakjes. En aan Londen kon het ook niet liggen, want alle drie de films speelden zich daar af.

Zomerse zedenkomedie

Met Vicky Cristina Barcelona heeft Allen weer een komedie gemaakt waarin Scarlett Johansson opnieuw te zien is maar Londen is verruild voor Barcelona. Die combinatie pakt prima uit. Het kalme tempo dat de thriller Cassandra’s Dream zo sloom maakte, past uitstekend bij een lome, zomerse zedenkomedie, gesitueerd in Barcelona.

Avances

Johansson is de Amerikaanse Cristina uit de titel, die met haar stijve vriendin Vicky (Rebecca Hall) op bezoek is in Barcelona. Vicky is verloofd en moet niets hebben van de avances van de Spaanse schilder Antonio (Javier Bardem), die in een restaurant op de vrouwen afstapt. De versierder maakt geen geheim van zijn bedoelingen, en dat vindt Cristina juist wel aantrekkelijk.

Voedselvergiftiging

Voor Vicky kan tegenstribbelen zit het drietal in een privévliegtuig naar Oviedo voor een weekendje romantiek. Dat valt enigszins in het water wanneer Cristina voedselvergiftiging oploopt. Dus gaat Vicky maar met Antonio mee de stad in. Hij vertelt daar over de stormachtige relatie met zijn ex-vrouw Maria Elena (Penélope Cruz).

Triootje in doka

Cruz staat niet voor niets op de poster: haar Maria Elena duikt dan ook halverwege de film op om Antonio’s leven weer op passionele wijze in de war te schoppen, net nu hij een nieuwe liefde heeft gevonden. Het leidt tot komische en erotische taferelen waarbij een triootje in een donkere kamer het hoogtepunt mag worden genoemd.

VVV

Het is een feest om Bardem en Cruz weer samen te zien, zestien jaar na Jamon, Jamon, hun eerste film samen. Ze spatten van het scherm, en dragen daarmee volop bij aan de Spaanse sfeer. Allen brengt Barcelona in beeld alsof hij voor de plaatselijke VVV werkt, maar ach: laten we daar midden in de Hollandse winter niet moeilijk over doen.

4 sterren

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie