KOPENHAGEN - Gomorra heeft zaterdag in Kopenhagen de prijs gekregen voor de beste Europese film van 2008. De film over de maffia van Napels kreeg vijf van de vijftien prijzen die zijn toegekend bij de 21e European Film Awards, ook wel de 'Europese Oscars' genoemd.

De Italiaan Matteo Garrone won de prijs van beste regisseur voor Gomorra. De film won eveneens de prijs voor het beste scenario en de prijs voor het beste camerawerk. Gomorra is een verfilming van het boek van Roberto Saviano over de activiteiten van de camorra, de maffia van Napels.

De film Harry Potter en de Orde van de Feniks kreeg in de Deense hoofdstad de publieksprijs. De film van David Yates is de vijfde verfilming van een van de Potter-romans van Joanne Rowling.

Ontdekking

De Franse actrice van Britse komaf Kristin Scott Thomas kreeg de prijs van beste actrice voor haar rol in Il y a longtemps que je t'aime. De Britse film Hunger kreeg de prijs voor de 'ontdekking van het jaar'.

Nederlandse namen ontbreken op de nominatielijsten voor de Europese filmprijzen.

Filmprijzen

Enkele belangrijke filmprijzen zijn in september al toegekend. Zo gaat de prestigieuze Lifetime Achievement Award naar de Britse Judie Dench (Notes On A Scandal) en de European Achievement in World Cinema 2008 Award naar de Dogma-oprichters Soren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier en Thomas Vinterberg. De Tsjechische René van Helena Trestikova ontvangt de Prix Arte, voor de beste documentaire.

De 22e editie van het prijzenfestijn vindt in december 2009 plaats in het Duitse Essen.