AMSTERDAM - Jean van de Velde regisseerde de nieuwe Nederlandse speelfilm 'Wit Licht' die gaat over de problematiek van kindsoldaten in Afrika. De regisseur groeide op in voormalig Belgisch Congo, de regio waar de film zich afspeelt.

In een fictief Afrikaans land ontvangt Eduard Zuiderwijk (gespeeld door Marco Borsato) uiteenlopende gasten in zijn populaire restaurant, onder wie rebellenleider Obeke. Als Obeke het zwarte vriendje van Eduard's zoon ontvoert en opleidt tot kindsoldaat, opent Zuiderwijk de jacht op de rebellenleider om het respect van zijn eigen zoon terug te winnen.

Jean van de Velde liet zich voor de film inspireren door de werkelijkheid. "Ik ken het verhaal van een non van wier school honderdtwintig leerlingen waren ontvoerd, zij heeft direct met haar conciërge de achtervolging ingezet".

Oegandezen

De film werd opgenomen in Zuid-Afrika maar de cast bestond grotendeels uit Oegandezen waarvan sommige zelf kindsoldaat waren geweest. "We filmden tegen de achtergrond van een echt conflict, dat doordrong iedereen ervan dat deze film gemaakt moest worden", aldus Van de Velde die ook verantwoordelijk was voor het scenario.

Marco Borsato speelt de hoofdrol in 'Wit Licht'. "Ik heb veel gewerkt met amateur acteurs, na enkele repetities en acteerlessen wist ik dat hij het kon". Borsato leerde ongetwijfeld veel van deze film, maar heeft de regisseur nog iets van de zanger opgestoken? "Ja, volledige overgave. Ik heb nog nooit iemand mee gemaakt die zo vol voor iets ging als Marco, letterlijk dag en nacht".

Van de Velde worstelde in het scenario met het geweld dat hij moest tonen. "Hoe laat je een kind gruwelijke misdaden plegen zonder dat je je sympathie voor hem verliest?" In de video geeft Van de Velde antwoord op deze vraag.