Uit Amerika overgewaaide tienervampier-hype blijkt slome soap vol mooi ogende, maar tandeloze vampiers.

De hype begon afgelopen zomer, toen de vooral vrouwelijke fans van Twilight op de strip en sf-filmbeurs Comic-Con uren in de rij stonden voor een voorproefje van een paar minuten.

Nu is het nerdgehalte van de Comic-Con zo hoog dat dit een tijdelijke bevlieging kon zijn, maar Twilight haalde afgelopen maand in zijn openingsweekend liefst 70 miljoen binnen, twee keer het budget.

Tienervampiers

Twilight is dan ook gebaseerd op de in de VS immens populaire boekenreeks van Stephenie Meyer, die de lotgevallen beschrijft van een groepje tienervampiers in de deprimerende staat Washington.

Twilight is een Romeo + Julia-variant waarin de vampierjongen Edward verliefd wordt op de sterfelijke Bella, die zojuist naar de staat is verhuisd.

Saaie emo-tieners

Na alle hype in de Amerikaanse bladen is het bijna onthutsend om te zien hoe slaapverwekkend saai Twilight is. Amerikanen zijn altijd al hype-gevoelig, net als jonge meisjes in het algemeen, maar Twilight levert twee uur lang niet veel meer op dan gothic en emo-tieners die elkaar broeierig dan wel gedeprimeerd aangapen. Dat gapen werkt aanstekelijk.

New Vampires on the Block

Alsof je naar een twee uur durende clip van The New Vampires on the Block zit te kijken.

De casting is toegesneden op de jonge meisjes-doelgroep: Robert Pattinson heeft als Edward een slaapkamerblik die hem vooral geschikt maakt als poster boy, en de brave Kristen Stewart is een Bella waarmee de vrouwelijke pubers zich kunnen identificeren.

In slakkentempo ontspint zich het verhaal over de middelbare school-vampiers, alsof er nooit een Buffy the Vampire Slayer heeft bestaan. Maar ja, dat is alweer de vorige generatie. En wanneer de zoveelste witgeschminkte scholier landerig in de camera kijkt bekruipt je het lacherige gevoel dat je nu al naar de Twilight-parodie zit te kijken.

Slome vampiersoap

Nee, Twilight doet uiteindelijk nog het meest denken aan een pilot voor een slome vampiersoap. Deel 2 staat al in de planning. Vandaar dat een zijlijn over een groepje Indiaanse weerwolven nooit wordt uitgewerkt.

Twilight is in de VS een kas succes, maar de vraag is of jonge meisjes hier ook warm zullen lopen voor deze bloedeloze, tandeloze vampiers.

In 60 zalen.