Breed uitwaaierend politiedrama met Colin Farrell en Edward Norton als Ierse rechercheurs die tegenover elkaar komen te staan.

Ieren vormen een grote minderheid in de VS, vooral in steden als Boston en New York, waar veel Ieren bij de politie werken.

In films als The Departed worden ze steevast afgebeeld als loyaal, maar ook als drankzuchtig en opvliegend, zelfs wanneer ze bij de politie werken. Zo ook in Pride & Glory, met Ierse bad boy Colin Farrell als rouwdouwer.

Ierse dienders

Hij speelt Jimmy Egan, de zwager van twee broers uit een familie van Ierse dienders. Zowel pa Tierney (Jon Voight) als broers Francis (Noah Emmerich) en Ray (Edward Norton) werken bij de politie.

Ray is de meest principiële: hij heeft zich na een smerig zaakje met corrupte agenten teruggetrokken uit de actieve dienst en doet nu bureauwerk.

Schietpartij

Maar vader Tierney doet een beroep op Rays loyaliteit wanneer bij een schietpartij in New York vier agenten sneuvelen. Het lijkt een uit de hand gelopen drugsdeal, maar de doortastende Ray merkt al snel dat er meer aan de hand is. Wat precies, krijgt de toeschouwer al het eerste half uur te weten: Jimmy blijkt als corrupte diender te dealen in drugs.

Die vroege onthulling haalt de spanning geenszins uit de film, want we weten nu meteen hoe dicht het gevaar in de buurt van de oprechte Ray is.

Hoe gevaarlijk Jimmy wel is blijkt uit een memorabele scène waarin hij een heet strijkijzer bij een baby houdt om informatie los te krijgen van de vader van de baby. Een huiveringwekkend beeld.

Problemen thuis

Helaas wordt de vaart uit de film gehaald doordat elk personage een probleem thuis mee krijgt. Zo ligt Ray in scheiding, terwijl de vrouw van Francis kanker heeft.

Uiteraard is deze achtergrondinformatie bedoeld om de politiepersonages menselijker te maken, maar de zijlijntjes houden eerder op dan dat ze iets toevoegen.

Potsierlijk slot

Pride & Glory duurt mede daardoor dik twee uur, terwijl er toch een standaardverhaal over corrupte agenten wordt verteld. De afronding is wel weer origineel, maar ook potsierlijk: alleen Ierse agenten zullen hun meningsverschillen in een kroeg uitvechten.

Pride & Glory wil een epos zijn, maar is niet meer dan een langgerekt doorsnee politiedrama.

In 30 zalen.