Meeslepend drama met Angelina Jolie als moeder die de speurtocht naar haar vermiste zoon niet opgeeft wanneer de politie dat wel doet.

Angelina Jolie was dit jaar met twee films vertegenwoordigd in Cannes. De meeste aandacht ging toen uit naar de animatiefilm Kung Fu Panda, waarin ze de stem van de tijgerin voor haar rekening nam.

Maar veel meer de moeite waard is haar hoofdrol in Changeling, het Eastwood-drama dat op het festival werd genomineerd voor de Gouden Palm.

Jaren twintig

Net als een jaar eerder in 'A Mighty Heart' speelt Jolie ook dit keer een sterke vrouw die niet opgeeft als een naast familielid verdwijnt.

Ook Changeling is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar dit drama is gesitueerd in het Los Angeles van eind jaren twintig. Jolie speelt Christine Collins, die met haar negenjarige zoontje Walter in een welgestelde wijk woont.

Telefooncentrale

De vader van Walter is gevlucht voor zijn verantwoordelijkheid toen Walter werd geboren, zoals moeder Christine aan haar zoontje uitlegt.

Ze heeft een goede baan bij een telefooncentrale, maar moet wel af en toe overwerken. Zo ook op de dag dat ze eigenlijk met haar zoontje naar de film zou gaan. Als ze thuiskomt is Walter spoorloos verdwenen. Is hij boos weggelopen, of is er iets ergers aan de hand?

Goed nieuwsshow

Christine schakelt de politie in, maar die komt in dit soort gevallen pas na 24 uur in actie. Dan is het te laat en blijkt Walter echt spoorloos. Een zoekactie levert pas maanden later iets op. Trots presenteert de politie het gevonden jongetje aan de pers. Maar moeder Christine verstoort de goed nieuwsshow van de politie door te beweren dat de gevonden jongen niet haar zoon is.

Ze heeft daar goede argumenten voor: de gevonden jongen is zeven centimeter korter en bovendien besneden. De politie, én de jongen zelf, houden echter vol dat ze fout zit. Er kan in vijf maanden een hoop gebeuren met zo'n joch, bovendien is de moeder natuurlijk in de war.

Alleen een radiopriester (John Malkovich) die de corrupte politie van Los Angeles regelmatig aanklaagt schiet Christine te hulp.

Overvol maar meeslepend

Deze verwikkelingen zouden voor mindere filmmakers al voldoende zijn om een speelfilm te vullen, maar Changeling is dan nog lang niet op de helft. Eastwood vervolgt met een thriller, een aanklacht tegen psychiatrie plus een tweevoudig rechtbankdrama.

Changeling is inderdaad overvol - met name in het laatste kwartier had flink kunnen worden geschrapt - maar wel goed gespeeld en daardoor meeslepend.