Gedramatiseerde documentaire over een middelbare schoolklas in multicultureel Parijs. Winnaar Gouden Palm van Cannes 2008.

Vijf jaar terug was de Franse documentaire Être et Avoir een onverwacht kassucces in de Nederlandse arthouses. De film was een nostalgisch getint portret van een Frans plattelandsschooltje.

Het docudrama Entre les Murs toont een heel andere realiteit: de keiharde grote stadswereld van een multiculturele middelbare school in Parijs.

Improvisatie

Entre les Murs is een drama dat oogt als een documentaire. De film is gebaseerd op de ervaringen van schrijver/leraar François Bégaudeau, die in de film als leraar François Marin min of meer zichzelf speelt.

En ook de leerlingen in de klas spelen rollen die vaak dicht bij henzelf liggen, en voortkwamen uit veelvuldig improviseren.

Pubers

De vorm van de film is simpel: een schooljaar lang, samengevat in twee uur, volgen we de leraar en leerlingen, maar alleen binnen de schoolmuren.

Dat geeft de kijker de kans om net als een nieuwe leraar te wennen aan de leerlingen, die een diverse culturele achtergrond hebben, maar wel allemaal pubers zijn, met de kuren die daarbij horen.

Engelengeduld

Marin, die Frans geeft en tevens de klassenleraar is, weet zich met engelengeduld en ironie prima te weren tegen de soms botte reacties van zijn leerlingen.

De ene dag krijgt hij het verwijt dat hij altijd ‘blanke’ namen als Bob kiest voor zijn grammaticale voorbeelden, een andere keer weigert een stronteigenwijs meisje voor te lezen uit haar boek.

Respect!

Marins geduld en optimisme zijn inspirerend voor Nederlandse leraren die met vergelijkbare problemen te maken hebben.

Zoals leerlingen die respect eisen in plaats van het te verdienen, of altijd een grote mond hebben maar nooit de schuld voor hun slechte resultaten bij zichzelf zoeken. Marin neemt het zelfs tegen andere leraren voor hen op.

Uit zijn slof

Slechts één keer schiet hij uit zijn slof, als zijn leerlingen weer eens het bloed onder zijn nagels treiteren. De verwijten die hij dan krijgt van zijn leerlingen én van zijn collega’s laten zien hoe ondankbaar het vak van leraar is.

Entre le Murs won op het afgelopen festival van Cannes de Gouden Palm. Niet dat de film visueel zo interessant is, maar het acteerwerk is indrukwekkend en het onderwerp uitermate actueel.

In 19 zalen