AMSTERDAM - Producent Lagestee Film werkt aan een grote, epische film over het leven van keizer Karel de Grote. Het scenario baseert zich op drie middeleeuwse ridderverhalen: Karel ende Elegast, het Roelantslied en De Ferguut. De beoogde hoofdrolspeler is Rutger Hauer.

Dat heeft Lagestee maandag gemeld. Volgens de regisseur is The Mighty Oliphaunt, zoals de werktitel luidt, de eerste grote speelfilm die over het leven van de Europese vorst wordt gemaakt.

Het bedrijf heeft al een Duitse coproducent gevonden die meedoet aan het project. De bedoeling is dat de opnames in 2009 of 2010 plaatsvinden, afhankelijk van het vinden van de overige financiers voor het project.

Karel de Grote (742-814) was koning van de Franken en vanaf 800 ook keizer van het West-Romeinse Rijk. Hij wordt de vader van Europa genoemd, omdat hij de eerste vorst was die over bijna heel West-Europa heerste. Hij zag het als zijn taak om scholing, beschaving en het christelijke geloof onder zijn burgers te verspreiden. Na zijn dood verbrokkelde Europa.