AMSTERDAM - Robert de Niro staat aan de wieg van een nieuw filmfestival in Qatar. De acteur en zijn medeoprichters van het Tribeca Film Festival in New York hebben een Arabische versie van het evenement aangekondigd.

Vanaf november volgend jaar zal de hoofdstad van het oliestaatje, Doha, jaarlijks de thuisbasis zijn van het Tribeca Film Festival Doha. Het doel van het festival is een brug te slaan tussen de Arabische en de westerse wereld.

Verhaal

"We hopen dat film niet alleen als een vorm van entertainment wordt gebruikt op het Tribeca Film Festival Doha, maar dat het verschillende culturen dichter bij elkaar zal brengen", verklaarde De Niro. "Door elkaars verhaal te leren kennen kunnen we zien hoeveel overeenkomsten we hebben en proberen om onze verschillen beter te begrijpen."

Op het festival in Qatar zullen, net als op het festival in New York, ongeveer veertig films van zowel gevestigde als beginnende filmmakers te zien zijn. Het New Yorkse filmevenement werd in 2002 opgericht door Robert de Niro en Jane Rosenthal als reactie op de aanslagen van 11 september 2001.

Zwaar

Met het festival wilden zij de wijk Tribeca, gelegen in Manhattan, nieuw leven inblazen. De buurt had financieel zwaar te lijden onder het instorten van de Twin Towers.

De achtste editie van het New Yorkse festival vindt komend voorjaar plaats van 22 april tot en met 3 mei.