AMSTERDAM - De Nederlandse cineaste Mercedes Stalenhoef maakte de documentaire Carmen Meets Borat, dat gaat over de gevolgen van het bezoek van de filmcrew van Borat aan het Roemeense dorp Glod.

De filmmakers van Borat gebruikten het dorp als geboortedorp van de Kazachstaanse journalist.

In de film is te zien hoe het dorp zich in de maling genomen voelt door Borat, die de bewoners afschilderde als 'achterlijke zigeuners uit Kazachstan'. Stalenhoef viel met haar neus in de boter. "Ik was er eerder dan Borat", verklaart de filmmaakster. Ze ontmoette Carmen toevallig tijdens een vakantie in Roemenie. "Aanvankelijk wilde ik gewoon een film maken over een meisje dat droomt van een leven in Spanje".

Oscar-inzending

Toen de impact van Borat's bezoek duidelijk werd kon Stalenhoef niet meer om het onderwerp heen. "Toen deze ontwikkeling duidelijk werd, was opeens iedereen geïnteresseerd in mijn film, zelfs de BBC".

Stalenhoefs film is de Nederlandse Oscar-inzending voor beste lange documentaire komend jaar en is de enige Nederlandse deelnemer aan de Joris Ivens Competition op het IDFA 2008 dat donderdagavond van start ging.

Vanaf 4 december is de film in de Nederlandse bioscopen te zien.