Onthutsende documentaire over fatale Stones-tournee

Ruim dertig jaar terug werd de Woodstock-sfeer van 'peace and love' ruw verstoord toen tijdens een gratis concert van de Rolling Stones een bezoeker werd neergestoken door een van de Hell's Angels die als ordetroepen waren ingehuurd.

De broertjes Maysles waren toevallig ter plekke met hun camera, omdat ze bezig waren met een documentaire over de toernee van de Stones. Door het fatale voorval zou het een geheel andere documentaire worden.

Niet dat de Stones niet aan spelen toekomen: het concert in Madison Square Garden waarmee de film opent, toont de groep in topvorm. De prille Mick Jagger en de al behoorlijk verloederde Keith Richard roepen onherroepelijk jeugdsentiment op.

Amateurisme

Dat geldt ook voor het amateurisme waarmee het Altamont-concert werd georganiseerd. Het podium was nauwelijks een bierkrat hoog en iedereen kon er naar believen opklimmen. Met honderdduizenden bezoekers, hoe vredelievend dan ook, moest dat wel op rellen uitdraaien. Zeker als de Hell's Angels met hun motoren door de meute heen gaan rijden, bij wijze van provocatie.

Gimme Shelter is een bijzonder document. Al was het maar omdat ook de reacties van de Stones zelf op het beeldmateriaal zijns vastgelegd. In de montagekamer bekijken ze gelaten de beelden van de aanslag, als stoute schooljongens die bij de hoofdonderwijzer zijn geroepen.

Het maakt de film tot een uniek tijdsdocument. De nieuwe kopie met perfect geluid zorgt bovendien dat ook de concerten klinken als nooit tevoren. Verplichte kost voor Stones-fans dus, wat al bleek bij de vertoning tijdens het IDFA: gejoel en vertederde reacties waren niet van de lucht.

TrouwNRC