Huwelijksfeestje loopt uit de hand na xtc-gebruik

Festen heeft zijn sporen nagelaten: ook in The Anniversary Party

Acteurs Alan Cumming en Jennifer Jason Leigh schreven en regisseerden de film, waarin ze zelf ook de hoofdrol speelden. Hun zesjarig huwelijksfeest moet bijzonder worden: ze zijn net een jaar uit elkaar geweest om er achter te komen dat ze toch bij elkaar horen.

Bovendien is zij met een nieuwe film bezig en heeft hij net een nieuw boek af. Genoeg te vieren en dus hebben ze hun vrienden thuis uitgenodigd: Kevin Kline, met zijn echte vrouw Phoebe Cates, en de kleine Klines; John C. Reilly, Jennifer (Flashdance!) Beals, Parker Posey. En de buren, omdat je die nu eenmaal moet uitnodigen, ook al woon je in Hollywood.

Ergernis

Gastheer Cumming heeft ook actrice Gwyneth Paltrow geïnviteerd, tot ergernis van zijn vrouw, die veel minder succesvol als actrice is. Gwyneth neemt bovendien nog een verrassing mee: xtc voor iedereen. En dus zweven de gasten het laatste half uur van de film in en rond het zwembad, uiting gevend aan gevoelens die anders weggestopt zouden blijven.

Die simpele scenario-ingreep werkt omdat de regisseurs zelf ook acteurs zijn en dus weten wanneer ze overdrijven. Cumming en Jason Leigh stopten bovendien genoeg zelf-relativerende grappen in het script, maar ook weer niet zoveel dat de film een grote inside-joke wordt. Uiteindelijk gaat het in een film om de gevoelens van de personages, of die nu worden aangewakkerd door druggebruik of niet. En in The Anniversary Party komen die over, inclusief de onvermijdelijke kater.

TrouwNRC