Indrukwekkende dramatische reconstructie van de tien jaar waarin de Baader Meinhof groep terreur zaaide in West-Duitsland.

Duitsland is de laatste jaren bezig zijn recente geschiedenis te analyseren in speelfilms. Het begon met een luchtige kijk op Oost-Duitsland, in Goodbye Lenin! (2003), maar daarna kwamen de Hitlerfilm Der Untergang (2004) en de Oscarwinnaar Das Leben der Anderen (2006), die het leven in Oost-Duitsland realistisch uitzichtloos toonde.

Rote Armee Fraktion

Aan die historische trend wordt deze week een al even indrukwekkende film toegevoegd: Der Baader Meinhof Komplex, een epos dat de bloedige bloeiperiode van de Rote Armee Fraktion (1967-1977) in twee en half uur samenvat.

Daarin is meer tijd voor actie dan voor de achtergronden, maar het waren dan ook tien spectaculaire jaren vol aanslagen en overvallen.

Gudrun Ensslin

Eind jaren zestig protesteerden linkse activisten als Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam en het in hun ogen verstikkende kapitalisme in West-Duitsland.

Ensslin vond een medestander in Andreas Baader (Moritz Bleibtreu), die meer in harde actie dan in theoretische discussies geloofde. Toen ze in april 1968 een warenhuis in brand staken werden ze gearresteerd.

Ulrike Meinhof

Ze vluchtten het land uit, keerden later terug, waarop Baader opnieuw werd gearresteerd. Bij zijn gewelddadige bevrijding in mei 1970 kregen Ensslin en haar medestrijders hulp van de linkse journaliste Ulrike Meinhof (Martina Gedeck).

Dat moment wordt beschouwd als het begin van de Baader Meinhof Gruppe, ook bekend als de Rote Armee Fraktion.

Tweede Generatie

In de jaren die volgden pleegde de RAF bankovervallen en bloedige aanslagen, waarbij vele doden vielen. Toen de kopstukken na een enorme klopjacht in 1972 gevangen zaten begon de terreur pas echt: de zogenaamde Tweede Generatie ging over tot ontvoeringen en kapingen om de RAF-leden vrij te krijgen.

De terreur en repressie beleefde een gewelddadig hoogtepunt in de Duitse Herfst van 1977.

Feiten

Edel baseert zijn dramatische reconstructie op de feiten. Dat houdt in dat het aantal afgevuurde schoten bij elke aanslag exact klopt, maar dat er minder aandacht is voor de beweegredenen van de daders.

Nooit wordt verklaard waarom Ulrike Meinhof haar kinderen in de steek liet. Maar goed, die reden kent niemand, ook Meinhofs kinderen zelf niet.

Opwindende geschiedenisles

Het knappe aan Edels film is dat hij een bijna vergeten periode uit de recente geschiedenis laat zien in al zijn extremiteit. Wie dacht dat er nu angst voor terrorisme heerst, heeft de jaren zeventig niet bewust meegemaakt.

Der Baader Meinhof Komplex is een opwindende geschiedenisles en een welkome relativering van de huidige paranoia.

In 27 zalen