Rommelige thriller met Leonardo DiCaprio als undercover agent en Russell Crowe als zijn opdrachtgever.

Body of Lies is in Nederland vooral bekend als de film waarin Carice van Houten de vrouw van Leonardo DiCaprio zou spelen, tot ze uit de film werd gesneden.

Carice hoeft er niet rouwig om te zijn: in deze overvolle film was haar bijdrage waarschijnlijk beperkt geweest tot de ondankbare rol van zeurende vrouw aan het thuisfront die drukbezette spion DiCaprio lastig valt met burgertruttige zaken.

Scheiding

Er wordt nog wel even gerefereerd aan de vrouw van de door DiCaprio gespeelde Roger Ferris: de spion ligt in een scheiding en krijgt in de Arabische brandhaard waar hij undercover werkt een telefoontje van zijn advocaat met de mededeling dat zijn ex-vrouw het huis wil.

Een veeg teken dat er aan deze rol geen eer viel te behalen, maar om dat zeker te weten moeten we op de dvd-versie wachten.

Kamerbreed

Wat zit er dan wel in Body of Lies? Veel actie en nog meer nerveus gebel tussen Ferris en zijn CIA-superieur Ed Hoffman (Russell Crowe), die volgevreten vanuit een luie stoel op een kamerbreed scherm de levensgevaarlijke acties van Ferris volgt. Die is op jacht naar een terroristenleider die vanuit Jordanië zou werken.

Porseleinkast

Terwijl Ferris behoedzaam opereert, handelt Hoffman als een olifant in een porseleinkast, zeker wanneer hij zijn luxe hoofdkwartier even verlaat voor een bliksembezoek aan Jordanië.

Maar Ferris neemt ook risico's, door zich met zijn vlasbaardje uit te geven voor moslim. Blijkbaar is zijn uitspraak zo perfect dat niemand hem doorheeft.

Noordermarkt

Het wordt nog eigenaardiger wanneer een aanslag Amsterdam treft. Doelwit is de toeristische bloemenmarkt op de Noordermarkt. Die bloemenmarkt vindt al jaren plaats op het Singel.

En de echte Noordermarkt in Amsterdam lijkt niet op de locatie die in Body of Lies wordt vertoond. Het maakt de film er niet geloofwaardiger op.

Nare boodschap

Al even storend is dat het rommelige verhaal clichématige scènes aaneenrijgt tot een warrig geheel met een nare ondertoon.

Geen Arabier is te vertrouwen, lijkt de twijfelachtige boodschap van de film, waarmee Body of Lies zich schaart aan de politieke rechterzijde van de recente reeks Irak-films.

Verpleegster

Al even clichématig is dat de geharde Ferris in gevaar komt omdat hij een verpleegster waar hij verliefd op is te hulp schiet. Alleen in een slechte actiefilm - of een goede Bondfilm als Casino Royale - gaat het meisje voor het werk bij een geheim agent.

Body of Lies is afgezien van een enkele spannende scène op alle fronten mislukt.

In 60 zalen