PARIJS - Regisseur Ridley Scott heeft er geen spijt van dat hij de Nederlandse actrice Carice van Houten uit zijn film Body of Lies heeft geknipt. "Het was bittere noodzaak", legt hij uit. "Soms moet je je darlings killen."

Maar de scènes zullen wel op dvd terug te vinden zijn. "Dat ben ik aan Carice verplicht: ze is een fantastische actrice."

Van Houten speelde in de film de echtgenote van Roger Ferris (Leonardo DiCaprio), een in Jordanië gestationeerde CIA-agent die een terroristenleider uit zijn tent probeert te lokken. In de oorspronkelijke versie vloog Ferris nog naar Washington terug om daar met zijn echtgenote hun echtscheiding uit te vechten.

Diepgang

"In het boek waar de film op is gebaseerd, bood dat subplot meer diepgang. Maar in de film leidden de sprongen naar Washington alleen maar af van de rest van het verhaal. Maar ik hoop binnenkort een andere mooie rol voor Carice te kunnen vinden."

De Amerikaanse machtspolitiek in het Midden-Oosten fascineert de 70-jarige maker van Oscarwinnaars als Gladiator, Thelma & Louise en Alien enorm. ,Al gaat het me niet om de poppetjes, maar om alle politieke processen die in dat gebied aan de orde van de dag zijn", legt Scott uit.

E-mail

Zo ontdekte hij tijdens zijn research bijvoorbeeld dat terroristische groeperingen steeds minder gebruik maken van mobieltjes en e-mail om de Amerikaanse diensten te slim af te zijn. "In de film tonen we onder meer hoe ze zelfs satellieten, die je vanuit de ruimte kunnen horen ademen, weten te misleiden."

De Britse filmmaker wilde met Body of Lies niet per se een politiek statement afgeven. Maar dat betekent niet dat hij geen mening heeft over het verblijf van de Amerikanen in Irak.

Verdraagzaam

"Mensen zouden een stuk verdraagzamer moeten proberen te zijn en eens wat interesse moeten tonen in elkaar", verzucht hij. "Stop eens met die domme xenofobie. Maar dat geldt voor álle partijen in dit soort conflicten, niet alleen de Amerikanen."

Misschien dat het tij keert nu Obama president wordt. "Maar ik zou niet graag in zijn schoenen staan", bekent Scott. "Als ik wist hoe Amerika zich eervol terug moet trekken uit Irak, had ik me vermoedelijk zelf kandidaat gesteld. Al geloof ik niet dat ze op een Brit zitten te wachten."

"Daarvoor is het cultuurverschil toch iets te groot. Bovendien is een zwarte president het beste dat Amerika in jaren is overkomen."

Body of Lies draait vanaf 20 november in de Nederlandse bioscopen.