AMSTERDAM - Op 27 november gaat de film Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven in de Nederlandse bioscopen in première. Het betreft een verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw.

Koolhoven kreeg het idee toen hij een paar jaar geleden het boek herlas, "Ik had het in een nacht uit en belde de volgende dag mijn producente Els Vandevorst om te vragen of ze achter de rechten aan wilde. Die bleken wonderwel nog vrij."

"Het essentiële verschil tussen boek en film is dat Michiel, de hoofdpersonage, nog meer de hoofdrol draagt. In het boek hoort en ziet hij veel, in de film is hij echt het middelpunt van de actie", legt de regisseur uit.

Litouwen

Koolhoven maakte de film met een budget van 4 miljoen euro. "Het moest echt koud zijn zoals in de hongerwinter, overal moest sneeuw liggen daarom zijn we in Litouwen gaan draaien."

De regisseur is trots op zijn duurste film tot nu toe, "Oorlogswinter was echt een droomproject. Ik heb allerlei mensen kunnen krijgen die tot de wereldtop behoren, ik heb zelfs mijn favoriete Italiaanse componist (Pino Donaggio red.) weten te strikken. Het was echt een feestje."