Sfeervolle IJslandse thriller over een moordzaak. Voor mensen met een sterke maag en een gitzwart gevoel voor humor

Uit IJsland kwam de laatste maanden vooral slecht nieuws, op financieel gebied. Toch heeft IJsland meer te bieden dan failliete banken, vooral op cultureel gebied.

De prachtmuziek van Sigur Ros bijvoorbeeld, of de sombere thrillers van Arnaldur Indridason. Zoals Noorderveen, verfilmd door het IJslandse talent Baltasar Kormakur (A Little Trip to Heaven).

Sterke maag

Noorderveen (Myrin) heet in het Engels Jar City, de bijnaam van een met glazen potten vol menselijke onderdelen op sterk water volgestouwd laboratorium.

De sfeervolle film vereist trouwens een sterke maag, niet zozeer vanwege die menselijk onderdelen, maar vanwege de IJslandse culinaire specialiteit: schapenkop.

Schapenoog

Rechercheur Erlendur (Ingvar E. Sigurdsson) laat zich de delicatesse smaken, en begint met het lekkerste: het schapenoog. Eet smakelijk! Hij onderzoekt de moord op een eenzame oude man in een stinkende kelder. Volgens zijn jongere partner Sigurdur (Björn Hlynur Haraldson) is het een typisch IJslandse moordzaak: rommelig en overbodig.

Beerput

Maar de moord stinkt aan alle kanten en er gaat in anderhalf uur figuurlijk en letterlijk een beerput open van verkrachting, zelfmoord, dode kinderen en erfelijke hersenafwijkingen.

En dan heeft rechercheur Erlendur ook nog een verslaafde dochter die zwanger is van een onbekende - het kan niet op. Nee, van het beeld dat van IJsland wordt geschetst zal de plaatselijke VVV niet blij worden.

Lachspieren

Wat overigens niet betekent dat er niet gelachen kan worden, al is ook de humor gitzwart. Bij een onderzoek naar een dertig jaar oude moordzaak ziet Sigurdur zich gedwongen bejaarde vrouwtjes te vragen of ze in de jaren zeventig zijn verkracht.

Dat werkt op de lachspieren, temeer daar het IJslandse woord voor verkrachting klinkt als neuken, en die term valt nogal eens.

Sfeervol

Maar bovenal is Jar City een bloedserieuze en ingenieuze thriller. Dat rechercheur Erlendur vroeg in het onderzoek een belangrijke aanwijzing over het hoofd ziet is niet hinderlijk; het maakt hem alleen maar menselijker.

De deprimerende beelden van het kale landschap en de stemmige muziek completeren deze sfeervolle thriller.

In 4 zalen.