Komedie met Simon Pegg als irritante Britse journalist die bij een Amerikaans glossy magazine gaat werken en daar al zijn glazen ingooit

In de jaren negentig ging de Britse journalist Toby Young in New York voor Vanity Fair werken. Zijn lompe methodes en gebrek aan sociale vaardigheden botsten nogal met Amerikaanse aanpak.

Young hield het niet lang vol bij de glossy en schreef over zijn mislukte Amerikaanse avontuur een geestig boek, How to Lose Friends and Alienate People.

Sharps Magazine

In tegenstelling tot zijn tijd bij Vanity Fair was dit schaamteloze relaas over Youngs eigen falen wél een succes. Er werd een toneelstuk van gemaakt en er is nu ook een filmversie.

Hierin is Vanity Fair om begrijpelijke juridische redenen herdoopt tot Sharps Magazine en heet Toby Young om minder verklaarbare redenen ineens Sidney Young.

Roodharige driftkikker

De journalist wiens mond groter is dan zijn talent wordt perfect neergezet door Simon Pegg, de roodharige driftkikker die bloedirritant is zonder dat je een hekel aan hem krijgt.

In Londen wordt hij uitgekotst vanwege zijn vele pogingen zonder uitnodiging party's te crashen, dus neemt hij het Amerikaanse aanbod voor Sharps te komen werken met beide handen aan.

Schreeuwlelijk

Dat weerhoudt hem er overigens niet van zich om op zijn eerste werkdag al bijna onmogelijk te maken door een schunnig T-shirt aan te trekken, alsof hij een Brit op vakantie in een badplaats is.

Zijn nieuwe baas (Jeff Bridges, met lang goeroe-haar) tolereert zijn streken met opvallend geduld, maar zijn collega Alison Olsen (Kirsten Dunst) heeft al meteen een hekel aan de Britse schreeuwlelijk.

Starfucker

Youngs ambities reiken ook niet ver: hij wil weliswaar geruchtmakende stukken schrijven voor Sharp, maar hij wil in de eerste plaats naar bed met de rijzende ster Sophie Maes (Megan Fox).

Aan het begin van de film is hij als geslaagd schrijver bijna zo ver, waarop het verhaal terug gaat om te laten zin hoe dit talentloze type zover kon komen.

Slijmjurk

Dat verhaal is aanvankelijk een hilarische aaneenschakeling van gênante momenten. Young heeft het op de redactie vooral voorzien op de geslaagde slijmjurk Lawrence (Danny Huston).

Maar wanneer Sidney op een feestje de kans van zijn leven heeft op seks met zijn droomvrouw krijgt hij vreemd genoeg ineens last van zijn geweten.

Angel

Vanaf dat moment verandert How To Lose Friends van een satire in een voorspelbare romantische komedie. Erg jammer, want het haalt de angel uit het verhaal.

Dan bleef de echte Toby Young meer in stijl: hij werd tijdens de opnames door de regisseur van de set gestuurd omdat de acteurs irriteerde met zijn opmerkingen en aanwijzingen.

In 25 zalen.