Twee jaar terug mocht de Noorse regisseur Harald Zwart het eens in Hollywood proberen met de zwarte komedie One Night at McCool's. Ondanks de aanwezigheid van Liv Tyler en Michael Douglas (en redelijk wat geslaagde grappen) flopte de film zo spectaculair dat Zwarts carrière in Hollywood voorbij leek voor hij goed en wel begonnen was. Jammer, ook uit chauvinistisch oogpunt: de in Nederland geboren Zwart doorliep namelijk de filmacademie te Amsterdam. #

Maar twee jaar later kreeg hij een nieuwe kans in een minder riskant genre: dat van de kinderfilm. Meer bepaald: de kinderfilm met een tv-ster in de hoofdrol. Samen met What a Girl Wants en The Lizzy McGuire Movie (in september in de bioscoop) begint dat een heus subgenre te worden. Agent Cody Banks richt zich meer op een jongenspubliek. Frankie Muniz, vooral bekend van Malcolm in the Middle, speelt de titelheld, Cody Banks, in deze James Bond-parodie.

Wat trouwens ook al een genre op zich aan het worden is (zie: Austin Powers, Johnny English, Undercover Brother), met als eigen subgenre mini-spionnen: van de successerie Spy Kids is zojuist het derde deel verschenen in de VS.

Gadgets

De blauwdruk van Cody Banks lijkt wel ontvreemd uit het Spy Kids-hoofdkwartier, want ook Cody is een op het oog normale puber met een geheim leven als spion. Dat levert dus de nodige verkleedpartijen en kekke gadgets op. Cody Banks' tweede avontuur staat ook al op stapel, want Zwart scoorde met deze kinderfilm alsnog zijn eerste succes in de VS. Kwestie van handig inhaken op een succesgenre.

Het Parool: "zonder veel inventiviteit en originaliteit wordt de James Bond-wereld geïmiteerd (..) Muniz wekt bovendien irritatie op met zijn gladde, karakterloze uitstraling"
De Volkskrant: "plagiaat is het net niet (..) maar zo leuk als het voorbeeld Spy Kids wordt het nooit"
In 48 zalen