De sequels vliegen je deze zomer om de oren, maar gelukkig zijn er ook films waarvan je rustig een deel kan overslaan, zoals de Taxi-kluchten. De eerste Taxi was vermakelijk, de tweede heb ik aan mij voorbij laten gaan, maar dat was geen beletsel om het derde avontuur te kunnen volgen. Hoe kan het ook anders, want in feite is het steeds een variatie op de succesformule: een kluchtige stuntfilm vol vrolijke muziek. @@@

Daarmee is Taxi de Franse variant van Flodder, waarin ook een boerse succesformule werd uitgemolken. Voor beide series is het wel een voorwaarde dat de humor je moet aanspreken. Bij Taxi is dat typische Franse, opgefokte humor die vaak aan de gendarmerie-kluchten van Louis de Funès doet denken. Met pompeuze dienders die tussen hun gestuntel door luidruchtig ruzieën over wie er nu weer de schuld heeft van het debâcle.

Stallone

Ook in de derde Taxi keren de bekende anti-helden weer terug: taxichauffeur Daniel (Samy Naceri), die met zijn opgevoerde taxi Marseille en omgeving onveilig maakt en zijn politievriend Emilien (Frédéric Diefenthal). De proloog, met een gastrol voor Sylvester Stallone, doet denken aan een Bond-proloog. Al maakt de Franse rijstijl van Daniel korte metten met de Amerikaanse aktieheld, wat ongetwijfeld als sneer naar Hollywood bedoeld is

Kerstman

Ook Emilien droomt dat hij James Bond is (waarmee deze week alweer twee Bond-parodieën telt, naast Cody Banks). Helaas is de werkelijkheid anders, want Marseille wordt geplaagd door bankrovers die zich als kerstmannen verkleden. Taxi 3 speelt namelijk rond kerst, wat gelukkig geen beletsel is voor zonnige scènes in Zuid-Frankrijk. Het biedt de makers wel de kans in de laatste actervolging uit te wijken naar een wintersport-oord, zodat er dit keer de nodige glijpartijen in zitten.

Taxi 3 biedt niets nieuws onder de zon maar doet daar -net zoals Charlie's Angels- ook niet moeilijk over. Dezelfde kluchtige situaties, vergelijkbare stunts, en het traditionele gestuntel: u kunt makkelijk een deel overslaan. De vorige bijvoorbeeld, of deze natuurlijk.Het Parool: "Taxi 3 valt te veel in herhaling om als dijenkletser doel te treffen"
De Volkskrant: "een chaos die door Krawczyk met vaart wordt gepresenteerd"
In 8 zalen