AMSTERDAM - Ze is sterk, onafhankelijk en duikt niet de koffer in met James Bond: Bondgirl Camille. De in Parijs wonende Oekraïense Olga Kurylenko probeerde haar sterk maar toch menselijk neer te zetten.

Camille is één van de eerste Bondgirls die geen seks heeft met James Bond: "Daar is ook helemaal geen ruimte voor in de film. De film zou lang niet zo sterk zijn als ze het bed in waren gedoken. Bond heeft net de vrouw van wie hij hield verloren en Camille heeft zichzelf het doel gesteld de man die haar familie vermoorde om te brengen. Ze hebben dus helemaal geen ruimte voor iemand in hun leven."

Het verwijt van Russische communisten dat Olga haar thuisland zou verraden door te werken met een 'Britse spion', doet haar niets: "Volgens mij is het een grapje. Dit is toch niet meer van deze tijd? Ik vind het belachelijk, die mensen hebben echt geen gevoel voor humor."

Gemoderniseerd

Over humor gesproken, die is een stuk minder aanwezig in deze film dan in zijn voorgangers. Olga ziet 'Quantum of Solace' dan ook als een totaal andere film: "Bond is gemoderniseerd. De karakters zijn dieper in deze film. De Bondgirl is onafhankelijk van James en heeft haar eigen verhaallijn, geen klassieke Bondgirl dus."

Kurylenko is erg blij met haar rol: "Als ik één Bondgirl moest kiezen dan was het sowieso Camille geweest. Ik had het script van tevoren wel gelezen, maar ik denk niet dat ik de rol had aangenomen als het om een klassieke Bondgirl ging. Ik wist dat ze dit keer voor iets 'nieuws' zouden gaan."

Onafhankelijk

Volgens Olga was het een keer tijd voor een verandering: "We leven in 2008 nu, in een wereld waarin vrouwen geëmancipeerd zijn. Vrouwen zijn niet meer afhankelijk van mannen. Ze kunnen doen wat ze willen. Ik denk dat Camille als Bondgirl ook minder denigrerend naar vrouwen toe is. Vrouwen kunnen zich identificeren met een nieuwe, onafhankelijke en sterke Bondgirl."

Olga geprobeert Camille zo 'echt' mogelijk neer te zetten: "Camille oogt heel sterk en moedig, maar ze blijft een mens. Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd om haar ook zo neer te zetten. In de laatste scène waarin ze omgeven is door vuur zie je haar kwetsbaarheid naar boven komen, omdat de situatie haar doet herinneren aan het moment dat haar familie werd vermoord."

Blauwe plekken

Kurylenko werd flink 'toegetakeld' voor de film: "Ik heb aardig wat blauwe plekken en schaafwonden aan de opnamen overgehouden. Het grote litteken op mijn rug werd elke ochtend opnieuw gezet."

Om zich voor te bereiden op haar rol, is Olga een maand lang elke dag vier uur getraind door een stuntteam. De meeste stunts deed ze dan ook zelf: "Er was wel een bodydouble voor een aantal vallen en landingen. Maar voor de stunt waarbij Daniel (Craig) en ik uit een vliegtuig springen, hebben we een maand in een windtunnel geoefend. Bij het betreffende shot was het mooi als de emotie van ons gezicht af te lezen was. Vechtscènes deed ik ook allemaal zelf."

Zuid-Amerikaans

In 'Quantum of Solace' speelde Olga een Latino. Hiervoor moest ze leren spreken met een Zuid-Amerikaans accent: "Ik werd geholpen door een coach. Gelukkig heb ik ook veel Zuid-Amerikaanse vrienden. Ik heb ze opgenomen op mijn I-pod en er veel naar geluisterd."

Eigenlijk was het plan om Kurylenko met make-up een tintje donkerder te maken: "Gelukkig verbrand ik niet snel, dus ik heb gewoon een weekje op het strand doorgebracht. Het werd alleen lastig toen we de bootscène gingen filmen. Dat duurde een week en ik werd steeds bruiner. Dat zou er natuurlijk raar uit zien in de film, dus ik moest veel sunblock smeren om dezelfde kleur te houden."

Modellenwerk

Olga is druk bezig met haar toekomst, maar heeft nog geen concrete plannen. "Modellenwerk heb ik tien jaar gedaan, dat vind ik wel genoeg", aldus Kurylenko, "Ik heb er niet eens meer tijd voor."

Het liefst speelt Olga ingewikkelde rollen: "Ik vind het belangrijk dat het script me raakt als ik het lees. Het karakter moet ook complex zijn en iets te zeggen hebben, dan heb ik iets om aan te werken. Vrouwen moeten zichzelf kunnen herkennen in de vrouw die ik speel. En mannen moeten zich kunnen identificeren met hun innerlijke vrouwelijke deel, haha!"