LOS ANGELES - De Amerikaanse schrijver Michael Crichton is dinsdag in Los Angeles op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn management in een verklaring laten weten, meldde CNN woensdag.

"Hij overleed plotseling, na een moedig gevecht tegen kanker", aldus de verklaring.

Crichton is vooral bekend door zijn boek Jurassic Park, dat in 1993 werd verfilmd door Steven Spielberg. Ook schreef en produceerde hij de bekende Amerikaanse televisieserie ER. Hij kreeg veel onderscheidingen voor zijn werk.

Wereldwijd

John Michael Crichton werd geboren in 1942. Hij studeerde geneeskunde, was filmproducent en -regisseur en tv-producer. Hij verkocht 150 miljoen boeken wereldwijd. Zijn werk is doorgaans gebaseerd op sciencefiction, actie en high-technology.

Zo schreef hij onder meer The Andromeda Strain, Congo, Disclosure, Timeline, State of Fear, Prey en Next, waarvan sommige boeken succesvol zijn verfilmd.

Ziekenhuis

Naar verluidt had hij al in de jaren zeventig plannen voor een film over een eerstehulpafdeling op een ziekenhuis, maar kreeg hij die niet verkocht. Regisseur Steven Spielberg nam in 1989 contact op, zag er wel wat in, maar dook uiteindelijk in de verfilming van Jurrasic Park.

Het script voor een film over die eerstehulpafdeling werd uiteindelijk omgeschreven in een tv-serie: ER.

Spielberg

Steven Spielberg heeft de schrijver 'onvervangbaar' genoemd. In een verklaring in Amerikaanse media stelde de regisseur: "Michaels talent was zelfs nog groter dan zijn eigen dinosaurussen in Jurassic Park."

Volgens Spielberg wist Crichton, die medicijnen heeft gestudeerd, als geen ander in zijn werk wetenschap te mengen met 'grote theatrale concepten'. Door die combinatie was het niet ongeloofwaardig dat in Jurassic Park weer dinosaurussen rondlopen in de huidige wereld, aldus de regisseur.

Spielberg en Crichton maakten samen ook de film Twister. "Michael was een zachtaardige man die zijn flamboyante kant in zijn boeken liet zien."