Komedie rond een onvruchtbare control-freak en haar slonzige draagmoeder. Met een hoofdrol voor Sarah Palin-imitator Tina Fey.

Comediene Tina Fey maakte de afgelopen maanden furore als de perfecte Sarah Palin-imitator uit Saturday Night Live. De gelijkenis is inderdaad frappant en naar verluidt was Sarah Palin om die reden al jaren fan van Fey, vanwege haar rol in de comedy 30 Rock. Fey won voor deze rol eerder dit jaar een Golden Globe en een Emmy.

Baby Boom

Politieke grappen ontbreken in de komedie Baby Mama, met Fey als yuppie met een late kinderwens. Wat het onderwerp betreft borduurt de film vooral voort op de yuppie mama-komedies uit de jaren tachtig, zoals Baby Boom, met Diane Keaton als bebrilde carrièremoeder tegen wil en dank. Ook van haar heeft Tina Fey trouwens wel wat weg.

Baarmoeder

Fey speelt Kate Holbrook, een carrièrevrouw met een babywens. Maar ze is helaas single, en schrikt bovendien potentiële vaders af door op first dates dodelijk eerlijk te zijn. Daar komt nog eens bij dat ze lastig kinderen kan krijgen. 'De vorm van uw baarmoeder bevalt me niet', merkt de gynaecoloog droogjes op. Dus zoekt ze een draagmoeder.

Slonzig

Ze belandt bij het draagmoederbemiddelingsbureau van een opvallend vruchtbare vijftiger (leuke rol van Sigourney Weaver). Deze vraagt een flinke prijs voor haar bemiddeling, maar garandeert dan ook kwaliteit op alle fronten. Toch wordt Kate opgescheept met de zeldzaam slonzige Angie (Saturday Night Live-collega Amy Poehler, die Hillary Clinton niet onverdienstelijk imiteerde).

Kauwgum

Het wordt nog erger wanneer Angie door haar vriend uit huis wordt gegooid en bij Kate aanklopt. Die laat Angie met tegenzin logeren, maar moet knarsentandend toezien hoe de sloddervos haar kauwgum onder de dure designtafel plakt. Omgekeerd walgt fast food-fan Angie van het verantwoorde biologische voedsel van Kate.

Goeroe

Baby Mama is eigenlijk net een romantische komedie, maar dan een platonische over twee vrouwen die aan elkaar moeten leren te wennen. Voor de romantiek in Kate's leven zorgt Greg Kinnear als eigenaar van en winkel met gezonde sapjes. Steve Martin speelt de goeroe-achtige baas van Kate, die tot in het absurde op zijn intuïtie afgaat.

Zwangerschapsgrappen

Het resultaat is een aardige komedie vol voor de hand liggende zwangerschapsgrappen, die door een scherp script en goede acteurs naar een hoger plan wordt getild. Baby Mama lijkt eerder voor de dvd-markt dan voor de bioscoop te zijn gemaakt, maar Tina Fey bewijst in elk geval dat ze meer kan dan Sarah Palin perfect nadoen.

In 10 zalen.