AMSTERDAM - James Bond spat in Groot-Brittannië pas één dag van het witte doek, of de geheim agent heeft al een record gebroken. 'Quantum of solace' heeft al ruim zes miljoen euro opgebracht.

Daarmee is het langverwachte 22e deel in de reeks de meest succesvolle film aller tijden die op een vrijdag in première gaat in Groot-Brittannië. Dat meldt het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Daarmee stoot de film oud-recordhouder 'Harry Potter and the goblet of fire' van de troon. De kinderfilm haalde op de dag van de première 5 miljoen euro op.

De vorige Bondfilm, waarin de Britse spion voor het eerst werd vertolkt door Daniel Craig, was op de vrijdag van de première goed voor 3,6 miljoen euro.

Anders dan 'Quantum of Solace' werd 'Casino royale' echter ook al op donderdag in enkele bioscopen vertoond.

Nederland

In Nederland, waar de meeste films op donderdag in première gaan, moeten fans van 007 nog even wachten. 'Quantum of solace' is vanaf komende donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien. Wellicht weet de film ook hier records te breken.

Alleen al in de voorverkoop van bioscoopketen Pathé waren een week voor de premièredatum achtduizend plaatsbewijzen gereserveerd. Normaliter nemen zo'n tweeduizend filmliefhebbers de moeite om dit te doen.