Aftredend president George W. Bush wordt geheel naar verwachting niet gespaard in deze biopic van Oliver Stone. Met Josh Brolin als W.

Oliver Stone bracht al eerder Amerikaanse presidenten in beeld. Met name in Nixon (1995), want JFK (1991) ging vooral op de moord op Kennedy. Nooit echter portretteerde hij een zittende president, zoals nu in W. Maar omdat Amerika al afscheid heeft genomen van George W. Bush is het resultaat eerder voorspelbaar dan controversieel.

Kennedy

In W. lopen twee verhaallijnen door elkaar. Allereerst de moeizame carrière van Bush junior (Josh Brolin) tussen 1966 en 1988, een periode die aanvankelijk werd gekenmerkt door drankmisbruik en arrestaties. Het doet Bush senior (James Cromwell) vermakelijk genoeg verzuchten: 'wie denk je wel dat je bent, een Kennedy?!'

Vader-zoon thema

Bush junior weet geen baantje langer dan een week vol te houden en zijn vader heeft dan ook meer vertrouwen in de politieke loopbaan van broer Jeb. In dit gedeelte wordt het vader-zoon thema van de film uitgewerkt, want eigenlijk was Bush jr. zijn hele leven lang op zoek naar erkenning door zijn vader.

As van het kwaad

Het andere deel van de film speelt rond 2002, wanneer tot de inval in Irak wordt besloten. De oudere, grijzende George W. Bush overlegt met zijn kabinet, onder meer over de term 'de as van het kwaad'. Het gekibbel tussen Dick Cheney (Richard Dreyfuss), Colin Powell (Jeffrey Wright) en Donald Rumsfeld (Scott Glenn) is best geestig, ook al betreft het een serieuze zaak.

W op wc

W. wisselt komische momenten met serieuze af. In de eerste trailer werd nog de indruk gewekt dat W. een soort Animal House zou worden, maar dat kluchtige valt gelukkig best mee. Al kan Stone het ook weer niet laten om Bush op de wc te tonen, terwijl hij door de open deur praat met Laura Bush (Elizabeth Banks).

Guantanamero

Maar ondanks die kluchtige momenten - Bush die het over 'Guantanamero' heeft in plaats van over Guantanamo Bay - is W. vooral een serieuze aanklacht. Stone betoogt dat Bush junior Irak vooral is binnengevallen om het karwei van zijn vader afmaken, door Saddam Hussein in de kladden te grijpen.

Oud nieuws

Het probleem is echter dat dit zeker geen nieuw gezichtspunt is. En eigenlijk is George W. Bush zelf al oud nieuws, ook is hij nog twee maanden president. Er valt genoeg te grinniken om W., maar de film herinnert de kijker er vooral aan dat deze periode zo snel mogelijk moet worden afgesloten.

In 23 zalen