Met het zeer geslaagde Simon opende Eddy Terstall vier jaar terug zijn drieluik over dood, seks en politiek in Nederland. Deel 2, Sextet, bleek vorig jaar een losse flodder, maar met de politieke komedie Vox Populi revancheert de scenarioschrijver en regisseur zich prima. De film deelt sneren uit naar links én rechts, is actueel en allesbehalve droog.

Centrale figuur in Vox Populi is Jos Fransen (Tom Jansen), de lijsttrekker van partij Rood/Groen ('Samen Doen'). Denk aan Groen Links, maar dan geleid door Hans van Mierlo.

Zijn tegenpool is Arno Smeets (Dirk Zeelenberg), de populistische lijsttrekker van Hup Holland Hup. Die naam was al verzonnen voor Rita Verdonk met Trots op Nederland kwam.

De koffer in

Fransen neemt het niet zo nauw met de mores in Den Haag: hij kiest stagiaires niet op hun intellect maar op hun uiterlijk. Zijn nieuwste aanwinst is een leeghoofdje (Esmarel Gasman) dat echter wel bereid is met hem de koffer in te duiken.

Tot ergernis van Mira (Femke Lakerveld), de politiek correcte nummer 2 van Rood/Groen, die - ironisch genoeg - ook als stagiaire is begonnen.

Ongezouten

Grachtengordelbewoner Fransen komt in een ander milieu terecht wanneer zijn dochter Zoë (Tara Elders) een relatie krijgt met Sjef (Johnny de Mol), een marechaussee.

Diens vader Nico (Ton Kas, terecht met een Gouden Kalf bekroond) ventileert gretig zijn ongezouten mening over de Hoge Heren in Den Haag. Fransen heeft niet echt een weerwoord op de woordenstroom van de volkse Nico.

Peilingen

De politicus raakt beïnvloed door zijn aanstaande schoonfamilie en voor hij het in de gaten heeft doet hij ook op tv een rechtse uitspraak over 'achterlijke culturen'.

Tot ontsteltenis van zijn fractie, maar het levert Rood/Groen wel flinke winst op in de peilingen. Maar moet de ijdele Fransen wel blij zijn met zijn groeiende populariteit?

Mei Li Vos

Vox Populi is een politieke satire vol herkenbare elementen, zonder dat het een parodie wordt met Wilders-imitaties. Zo doet Marcel Musters als linkse premier zonder das wel denken aan Wouter Bos, maar hij speelt hem niet.

Matthijs van Nieuwkerk en Pauw en Witteman doen weer wel mee als zichzelf. En om de vrolijke verwarring compleet te maken duikt Mei Li Vos even op - als stewardess.

Stokpaardjes

Vox Populi is erg grappig, maar zet tegelijk aan het denken. Terstall is erin geslaagd zijn stokpaardjes over moslims, Jordanezen en vrouwen op humoristische wijze in de film te verwerken.

Ooit kondigde Terstall aan de politiek in te gaan; hopelijk is die ambitie met deze film ingevuld, want aan Terstall zou een scherpe filmmaker verloren gaan.

In 17 zalen