Arnold Schwarzenegger is 'back' als The Terminator. Maar dat wist u al, want zijn poster hangt overal, voorzien van de juiste premièredatum. Desondanks ging T3 een week eerder uit in tal van bioscopen. @@@

Dat is geheel in overeenstemming met het thema: een tijdreiziger die maling heeft aan de regels. Terminator Arnie maakt de tijdreis voor de derde keer. In 1984 ging hij onder regie van James Cameron terug om te voorkomen dat John Connor werd geboren. Toen had deze bloeddorstige cyborg het op zwangere moeder Sarah Connor (Linda Hamilton) gemunt.

Flaporen

In het peperdure vervolg T2: Judgement Day (1991) zorgde een even simpele als briljante omkering voor een nieuwe invalshoek. Arnie was geherprogrammeerd en moest nu de inmiddels geboren John Connor (Edward Furlong) beschermen tegen een andere Terminator, een vervaarlijke T-1000 met flaporen (Robert Patrick). De muizige Sarah Connor had zich inmiddels zelf ontwikkeld tot een imposante vechtmachine. Inzet was de Dag des Oordeels, Judgement Day, die zou plaatsvinden in 1997. Die werd op het nippertje verijdeld.

Hartoperatie

Inmiddels is het 2003 en weten we zeker dat 1997 zonder nucleaire ramp is verstreken. Wel ging producent Carolco -die een deel van de Terminator-rechten bezat- failliet aan de piratenflop Cutthroat Island, en onderging Schwarzenegger rond zijn vijftigste een hartoperatie. Dat leidde tot ernstige vertraging bij het opzetten van een lucratieve derde Terminator. Daar kwam nog bij dat James Cameron geen zin in een derde Terminator-deel als hij geen eigen script mocht verfilmen.

Terminatrix

Dat script is dan ook het zwakke punt van Terminator 3: Rise of the Machines. Weer beschermt Arnie John Connor, nu gespeeld door Nick Stahl. Weer staat er een dag des Oordeels gepland, met een nog dreigender deadline. En weer wordt er een vijandige Terminator op Connor en Arnie af gestuurd, dit maal een Terminatrix: een vrouwelijke Termanitor (Kristanna Loken), met het uiterlijk van een fotomodel. Zo'n cyborg is weinig onopvallend in een menigte, maar ja: het menselijk oog wil ook wat.

Blikschade

En verder gebeurt er in feite hetzelfde als in T2. John Connor rent een film lang voor zijn leven, hoewel Arnie voortdurend rept over de kinderen die hij met schoolvriendin Kate (Claire Danes) zal gaan hebben. Regisseur Mostow (Breakdown, U-571) brengt het aktie-spektakel prima in beeld, maar de zoveelste auto-achtervolging van dit seizoen maakt nauwelijks meer indruk, hoeveel blikschade hij ook veroorzaakt.

Tussen de eerste en de tweede Terminator zaten zeven jaar, en een wereld van verschil. Tussen deel 2 en 3 zit twaalf jaar, maar te weinig verschil. Als T3 rond de oorspronkelijke dag des oordeels (1997) was uitgebracht had hij wellicht een verpletterende indruk gemaakt. Nu komt deze ouderwetse aktiefilm een paar jaar te laat. Daar helpt de week die de distributeur van de releasedatum afsnoepte nauwelijks aan.

Het Parool: "goed geoliede amusementsmachine (..) ouderwets beukende Terminator (..) lomp en fris "
De Volkskrant: "B-productie met een te hoog budget (..) simpelheid troef (..) alle scènes zien er hetzelfde uit"
In 115 zalen