AMSTERDAM - Michael Douglas ontvangt een Lifetime Achievement Award van het American Film Institute (AFI). De acteur krijgt de prestigieuze prijs in juni uitgereikt tijdens een speciale ceremonie in Los Angeles. Dat meldt het Amerikaanse filmvakblad Variety.

De 64-jarige Douglas treedt hiermee in de voetsporen van zijn vader, Kirk Douglas, die de prijs achttien jaar geleden in ontvangst nam. Ook acteurs als Al Pacino, Meryl Streep, Robert de Niro, Elizabeth Taylor en Tom Hanks kregen de award eerder. "Ik voel mij vereerd en overdonderd om deel uit te maken van deze prestigieuze groep filmmakers", verklaart Douglas.

Howard Stringer, voorzitter van het AFI, noemt Douglas 'de rechtmatige troonopvolger van de Amerikaanse film'. "Hij is niet alleen een geliefd acteur, hij is ook een zeer begeerde filmproducent. Zijn films horen bij de allergrootsten in het pantheon van de Amerikaanse film."

Douglas won in 1987 een Oscar voor zijn hoofdrol in 'Wall Street'. Daarnaast produceerde hij de film 'One flew over the cuckoo's nest', die in 1975 vijf Oscars in de wacht sleepte. De acteur, die sinds 2000 getrouwd is met de 25 jaar jongere actrice Catherine Zeta Jones, is binnenkort te zien in de thriller 'Beyond a reasonable doubt' en in de comedy 'Ghosts of girlfriends past'.