James Spader is de vleesgeworden sexueel gefrustreerde yup. Van Sex Lies & Videotape via bad Influence en White Palace tot Crash: steevast speelt hij een carrièreman die er -wellicht vanwege zijn knellende boordje- een moeizaam seksuele bestaan op na houdt. Ook in Secretary is hij weer in zijn element, als een veeleisende baas die zijn secretaresses graag tot op het bot vernedert. Menig bureaumedewerkster rende al gillend of huilend het kantoor van Edward Grey uit. @@@@

Jokari-bal

Deze kantoorsadist -een advocaat uiteraard- ontmoet echter zijn perfecte tegenpool wanneer Lee Holloway (de geniale Maggie Gyllenhaal) solliciteert naar de weer eens opengevallen functie van secretaresse. De muizige Lee heeft een al even moeizame achtergrond: ze is net uit een inrichting ontslagen waar men ten onrechte dacht dat ze genezen was van haar neiging tot zelfverminking. Thuisgekomen mag Lee echter nog graag stiekem een scheermesje in haar bovenbenen zetten. Maar met haar masochistische inslag is ze wel de perfecte sceretaresse voor de dominante Grey. Ze is net een jokari-bal: hoe harder Grey slaat, hoe harder en servieler ze terugkeert.

Kinky komedie

Secretary is een kinky komedie met gewaagde onderwerpen (zelfverminking, en onderdanige vrouwen) waar niet iedereen de humor van in zal zien. Wie niet kan lachen om de openingsscène waarin Lee geketend aan een juk haar werkzaamheden zo goed mogelijk probeert te verrichten, kan beter meteen de bioscoop verlaten.

Maar zelfs een zeurpiet die deze geslaagde tragikomedie smakeloos vindt zal moeten toegeven dat Maggie Gyllenhaal met haar droeve honden-ogen de show steelt als Lee. Gyllenhaal was vorig jaar al te zien in Donnie Darko, naast haar even getalenteerde broer Jake Gyllenhaal. Toen was ze het zusje van Donnie, nu heeft ze de terechte hoofdrol- en Spader is in deze geestige sm-relatie haar perfecte sparring-partner.

De Volkskrant: "knap acteerwerk van Spader en de talentvolle Gyllenhaal"
In 7 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm