De piraten zijn terug in de bioscoop! Over een maand rollen The Pirates of the Carribean over het witte doek, onder leiding van een zeer vermakelijke Johnny Depp als zeerover Jack Sparrow. En vanaf deze week worden de zeven zeeën al onveilig gemaakt door de geanimeerde Sinbad. #

Dreamworks vs Disney

Dreamworks wordt steeds beter in het imiteren van Disney. De computer-animaties van Dreamworks (Shrek!) konden al tippen aan die van Disneys Pixar Studio's (Toy Story), maar de traditionele tekenfilmpoot leverde tot nu toe waterige films af als Prince of Egypt en Spirid: hengst van het Woeste Westen.Maar met Sinbad levert Dreamworks voor het eerst een traditionele tekenfilm af die net zo goed, zo niet beter is dan Disneys laatste produkt Treasure Planet. Beide films zijn variaties op bekende verhalen. Sinbad is gebaseerd op het sprookje uit 1001 Nacht, aangevuld met wat Griekse mythologie..

Drie Musketiers

Sinbad is een Arabische piraat die weliswaar steelt maar niet over lijken gaat. In de oorspronkelijke versie heeft hij de stem van Brad Pitt, in de Nederlands nagesynchroniseerde versie klinkt Bastiaan Ragas, een van de Drie Musketiers. Zijn liefje in die musical, Tooske Breugem, verzorgt de Nederlandse stem van heldin Marina, oorspronkelijk ingesproken door Catherine Zeta-Jones. Een heldin zoals hij de laatste jaren gebruikelijk is in tekenfilms: stoer maar toch vrouwelijk.

Ook de schurkenrol is in de handen van een fatale vrouw: schikgodin Eris brengt Sinbad in een lastig parket. Om zijn vriend Proteus te redden moet Sinbad het Boek der Vrede zien te ontfutselen uit de klauwen van Eris. Lone van Rosendaal moet in de Nederlandse versie de verleidelijke Michelle Pfeiffer te doen vergeten. Wie de originele versie prefereert kan in vijftien theaters terecht.

In Amerika haalden de Piraten van de Caribean overigens Sinbad gemakkelijk in, hoewel hun piratencollega een week voorsprong had. Maar met 70 miljoen dollar in 5 dagen was Sinbad (18 miljoen) geen partij voor Depp en zijn trawanten. Enteren!

Het Parool: "een stuk minder looiïg dan de vorige tekenfilms van Dreamworks"
De Volkskrant: "Sinbad moet het van de uitwerking hebben"
In 100 zalen (Nederlandstalige versie) plus 15 zalen (originele versie)

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm