Aanstekelijke Vlaamse rom-kom over de onmogelijke liefde tussen een huisvrouw en een veel jongere trucker. Kassucces in Vlaanderen.

Niets zo lastig te exporteren als humor, zelfs als je in hetzelfde taalgebied blijft. De feelgoodmovie Alles is Liefde trok in Nederland in twee maanden een miljoen bezoekers; in België waren de bezoekcijfers pover.

Omgekeerd was in Vlaanderen afgelopen winter Aanrijding in Moscou een dikke hit met honderdduizenden bezoekers. Deze romantische komedie gaat nu ook in Nederland uit, mét ondertitels.

Butsen

Het zit hoofdpersoon Matty (Barbara Sarafian) niet bepaald mee. Haar man is er vandoor met een jongere vrouw, of om in haar eigen woorden te blijven: ‘Mijn man zit in een midlifecrisis, mijn oudste dochter zit in de puberteit, mijn jongste dochter denkt dat ze in de puberteit zit en mijn zoon raakt er maar niet in. Mijn leven is een en al butsen.’

Camion

Daar komt nog een ‘buts’ bij wanneer ze op de parkeerplaats van een supermarkt tegen de vrachtwagen van truckchauffeur Johnny (Jurgen Delnaet) aanrijdt. Zijn camion heeft een schrammetje, haar kofferbak ligt open. Een fikse ruzie is het gevolg, maar Johnny bindt in wanneer Matty de politie erbij haalt.

Avances

Sterker nog, Johnny biedt aan de kofferbak van Matty te maken en blijft ook na haar herhaaldelijke weigering volhouden. Hij wil zelfs nog meer van haar, maar de verbitterde Matty vertrouwt zijn romantische avances niet.

Zij is de veertig gepasseerd en heeft drie kinderen, hij is nog geen dertig en veel op de weg, dus dat kan nooit wat worden.

Fris en sappig

Maar aangezien Aanrijding in Moscou een romantische komedie is, komt het uiteraard toch tot een toenadering, met de nodige gevolgen. Dat gebeurt volgens het beproefde hindernissentraject van de rom-kom, maar de situering in een Vlaamse volkswijk (niet in Moscou overigens, maar in Ledeberg) geeft de film iets fris en sappigs.

Vlaamse Frances McDormand

Dat is mede te danken aan Barbara Sarafian, die er volks uitziet en ook niet op haar mondje is gevallen. Ze heeft niets van een filmster, ze doet hooguit denken aan Frances McDormand, bekend van de Coen Brothers-films.

Zij is het kloppende hart van een ‘goedgevoelfilm’ die ook in Nederland een groot publiek verdient.

In 10 zalen