Cynische remake van een cultfilm uit 1975. Jason Statham kruipt achter het stuur als ten onrechte veroordeelde gevangene.

Jason Statham heeft uit het behalen van zijn rijbewijs een carrière als actieheld weten te bouwen. In Transporter (deel 3 in aantocht) en The Italian Job (deel 2 verschijnt volgend jaar) zat hij vooral achter het stuur, in Crank (deel 2 is onderweg) ontbraken de achtervolgingen evenmin en in het vorige week uitgekomen The Bank Job speelde hij een garagehouder.

Stuurkunsten

Ook in Death Race wordt weer meer van Stathams stuurkunsten gevergd dan van zijn beperkte acteerkwaliteiten. Statham speelt een ex-coureur die in de gevangenis belandt wanneer zijn vrouw wordt vermoord.

De kijker weet dat deze Jensen Ames onschuldig is, maar daar heeft de gevangenisdirectrice (Joan Allen in een rol die juist te weinig van haar acteerkwaliteiten vergt) geen boodschap aan.

Napalm

De directrice zoekt namelijk kandidaten voor de racewedstrijden op leven en dood die op het gevangenisterrein worden gespeeld. Wie vijf keer de race wint, wordt vrijgelaten, maar aangezien de wagens met wapens en zelfs met napalm zijn uitgerust overleven de meeste coureurs hun eerste race niet eens.

Dat maakt het spektakel des te populairder op betaaltelevisie en dat betekent kassa voor de directrice.

Frankenstein

Jensen moet de plaats innemen van de populaire gemaskerde coureur Frankenstein, die zijn laatste race niet overleefde. Maar voor de kijkcijfers moet de mythe in leven worden gehouden, dankzij het masker. Waarbij ook deze Death Race weer de hardnekkige vergissing maakt tussen de maker (dr. Frankenstein) en zijn naamloze monster.

Waarschuwing

De oorspronkelijke Death Race 2000 verscheen in 1975 en was een controversiële cultfilm, waarin onschuldige voetgangers het slachtoffer werden. Deze Death Race speelt in 2012 en is nog bloediger, maar toch braver: alle slachtoffers zijn zware criminelen en na afloop verschijnt de laffe waarschuwing dat de kijker deze stunts vooral niet thuis moeten nadoen.

Gevangenisclichés

Daarbij komt dat deze Death Race grossiert in gevangenisclichés en ook de satirische verwijzingen naar sensatie-tv belegen zijn. Statham is op zijn plek achter het stuur en met snelle auto’s en mooie meiden biedt Death Race genoeg visueel vermaak.

Maar uiteindelijk is het toch of je naar een videogame kijkt zonder joystick in de handen te hebben.

In 40 zalen