Boekverfilming over twee zusjes die vooral aan de buitenkant blijft. Genomineerd voor zes Gouden Kalveren, waaronder beste film.

De verfilming van het boek Het Zusje van Katia van de Spaanse schrijver Andrés Barba leek een moeilijke opgave. Het verhaal begeeft zich in een wereld van (jeugd)prostitutie en het lastig is dat in beeld te brengen zonder in goedkope exploitatie te vervallen.

Bovendien is het geschreven vanuit de optiek van een naïeve dertienjarige, het zusje uit de titel.

Paaldanseres

Mijke de Jong (Bluebird, Tussenstand) heeft in elk geval exploitatie kunnen vermijden bij het nemen van beide hindernissen. Ze verplaatste het in Madrid gesitueerde verhaal naar Amsterdam-Noord, waar de Russische moeder (Olga Louzgina) van Katia als prostituee de kost verdient.

Haar dochter Katia (Julia Seykens) dreigt ook die kant uit te gaan, met een baantje als paaldanseres en stripper.

Evangelist

Haar dertienjarige zusje (ze wordt pas aan het eind van de film bij haar echte naam genoemd) vindt alles wat haar grote zus doet prachtig. Zelf kijkt deze simpele ziel graag naar dierenfilms op televisie, of loopt ze voor Amsterdam CS rond om naar mensen te kijken en luisteren. Zo komt ze ook in contact met de Amerikaanse evangelist John.

Italiaan

Katia zelf begint iets met een Italiaan die haar belooft dat ze ooit naar Pisa mag komen. De verhouding tussen Katia en haar moeder wordt er intussen niet beter op.

En hun oma die af en toe op bezoek komt is ook al behoorlijk aan het aftakelen. Kortom, een hoop kommer en kwel, al blijft het zusje (gespeeld door Betty Qizmolli) er vrolijk onder.

Hindernis

Ondanks de narigheid die er in de tweede helft van de film nog bijkomt liet het drama mij koud, terwijl ik het boek wel mooi vond. Het probleem van de film is dat het naïeve zusje eerder irriteert dan ontroert.

Naar mijn mening heeft De Jong de hierboven genoemde tweede hindernis van deze boekverfilming – het vertelperspectief – helaas niet overtuigend kunnen nemen.

Zes nominaties

Daar denkt de jury van het Nederlands Filmfestival duidelijk anders over: ze beloonden de film met zes Gouden Kalveren-nominaties, waaronder Beste Film, Beste Regie, Beste Script en Beste Vrouwelijke Bijrollen voor de moeder en Katia.

Mijke De Jong won vorig jaar vier Kalveren met Tussenstand, maar moet dit jaar bij de uitreiking tegen Alles is Liefde op zien te boksen.

In 6 zalen