WASHINGTON - De Amerikaanse acteur Paul Newman is op 83-jarige leeftijd aan kanker overleden. Dat heeft CNN zaterdag gemeld op gezag van een woordvoerder van de acteur.

Bij de Hollywood-legende werd in januari longkanker geconstateerd. In mei gaf hij het acteren op, omdat hij vond dat hij niet meer het beste kon geven. In augustus stopte hij met zijn chemotherapie en maakt hij zich op om thuis te sterven.

Familie

Het overlijden van acteur Paul Newman maakt veel los bij familie en collega's. Zij zijn het erover eens dat Amerika een goed en openhartig persoon kwijt is.

De dochters van Newman herinneren hun vader als een nederige en onbaatzuchtige man en een geweldige vader. "Hij erkende nooit dat wat hij deed in zijn leven iets speciaals was. Papa was ongelooflijk dankbaar voor zijn eigen geluk. In zijn eigen woorden: 'Ik ben bevoorrecht om hier geweest te zijn'.''

Clooney

Ook bij collega's stond Newman hoog in het vaandel. Voor Julia Roberts was Newman "mijn grote voorbeeld, mijn held.'' George Clooney zei: "Hij legde de lat te hoog voor de rest van ons. Niet alleen acteurs, maar voor ons allemaal.''

Robert Redford had moeite om woorden te vinden, "sommige vriendschappen zijn te goed en te sterk om over te praten.''

Sarkozy en Clinton

Ook vanuit de politiek is geschokt gereageerd op de dood van de acteur. De Franse president Nicolas Sarkozy beschreef Newman als "een Hollywood-legende en een openhartige filantroop, wiens heldere blauwe ogen alleen nog op een scherm zullen oplichten.''

Bill en Hillary Clinton zien in Newman "een Amerikaanse icoon en een kampioen voor kinderen.''

Passie

"Paul Newmans kracht was acteren. Zijn passie was racen en zijn gezin en zijn vrienden waren zijn liefde", zei Robert Forrester, de vicevoorziter van Newman's Own, de liefdadigheidsinstelling van Newman. "En zijn hart en ziel waren gewijd aan het beter maken van de wereld voor iedereen."

Larry King

CNN-presentator Larry King, die Newman meerdere malen interviewde, zei dat hij de acteur zeer bewonderde. "Hij leefde een lang en geweldig leven", aldus King. "Hij werd zo gewaardeerd."

Newman speelde sinds de jaren vijftig in meer dan tachtig film- en televisieproducties, waaronder Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), The Sting (1973) en The Color of Money (1986). Voor die laatste film won de acteur een Oscar.

De laatste grote film waar hij zijn medewerking aan verleende, was de animatiefilm Cars. Hiervoor sprak Newman de stem van de auto Doc Hudson in.

Paul Newman