UTRECHT - Het regende prijzen vrijdag op het filmfestival in Utrecht. Op het evenement was er erkenning voor studenten, een journalist en filmmakers.

De Tuschinski Award voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam is toegekend aan Gaandeweg van Margot Schaap.

De Talent&Pro Award voor de beste film van de andere audiovisuele opleidingen ging naar Skoda van Rob Lücker (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Aan beide prijzen is een geldbedrag van 2500 euro verbonden.

Filmjournalistiek

André Waardenburg, hoofdredacteur van het filmblad Skrien en filmjournalist voor onder meer NRC Handelsblad, won de Louis Hartlooperprijs voor de filmjournalistiek 2008.

Deze prijs wordt toegekend aan een (film)journalist "die een eminente bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de filmcultuur in Nederland".

De journalist ontving een erepenning van de Stichting Louis Hartlooper en een Zwarte Spiegel. De laatste werd in de klassieke Oudheid gebruikt in de wereld van de magie, waar het een hulpmiddel was bij de 'kunst van het schouwen'.

Aanmoedigingsprijs

In de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk werden de vijftien winnaars van de 15-LOVE aanmoedigingsprijs bekendgemaakt. Dit is een initiatief van productiehuis Waterland Film om beginnende filmmakers te stimuleren.

De schrijvers/regisseurs die de prijs ontvingen, zijn Aniëlle Webster, Rogier de Blok, Bastiaan Kroeger, Maartje Pompe van Meerdervoort, Philip Delmaar, Iván López Núñez, Patrick Daniel van Es, Luuk van Bemmelen (i.s.m. Remy van Heugten), Margien Rogaar, Janice Pierre, Boudewijn Koole, Franky Ribbens, Marleen Jonkman, Danyael Sugawara en David Verbeek.

Aan de prijs is onder meer een geldbedrag verbonden van 1500 euro om een nieuw filmproject te ontwikkelen.