AMSTERDAM - Carice van Houten kan nog een internationale filmrol bijschrijven op haar cv. De actrice heeft een rol bemachtigd in de Britse film 'From time to time'.

"Het wordt een echt Engels landhuisdrama", vertelt ze. "Dus echt met Empire-jurken en grote borsten, over jonge vrouwen die in die tijd geen kant uitkonden. Vrouwen die heel veel geld hadden, maar gevangen zaten in die rijkdom."

De 32-jarige filmster begint volgende week zaterdag al met opnamen in Dorset. De regie van de film ligt in handen van Julian Fellowes, die in 2001 een Oscar won voor het script van de eveneens historische film 'Gosford Park'. Een van de hoofdrollen in de film wordt vertolkt door Oscarwinnares Maggie Smith.

Jongetje

'From time to time', die in mei volgend jaar zijn Britse première beleeft, draait om een jongetje dat tijdens een verblijf in het oude landhuis van zijn oma in aanraking komt met de geesten van enkele kinderen uit een ver verleden.

Van Houten speelt een vrouw uit de vroege negentiende eeuw. Fellowes baseerde zijn filmscript op het boek 'The chimneys of Green Knowe' van de Britse schrijfster Lucy M. Boston.

Carice is maar wat blij dat ze de kans krijgt om in een kostuumdrama te spelen. "In Nederland heb je dat nooit", zegt ze. "Er worden geen films meer gemaakt over die tijd. Er is geen geld voor."